Published On: mie, iul. 25th, 2018

Ziua Imnului National

Va prezentam  programul Zilei Imnului National al Romaniei, 29 iulie 2018.

Locul de desfasurare: Piata Independentei

Ora 9.00 – Ceremonialul militar:

Semnalul Trompetului; Marsul de intampinare; Salutul Drapelului de Lupta.

Ora 9.05 – Ruga si inchinare pentru poporul roman.

Ora 9.10 – Alocutiune privind semnificatia evenimentului rostita de domnul George-Adrian Paladi, Prefectul Judetului Braila.

Ora 9.15 – Spectacol sustinut de Muzica Militara si Corul Armonia al Casei de Cultura a Municipiului Braila.

Ora 9.25 – Intonarea Imnului National al Romaniei de catre Muzica Militara, corul Armonia si intreaga asistenta.

Ora 9.30 – Defilarea Garzii de Onoare.

Ora 9.35 – Incheierea manifestarilor.

La originea imnului national al Romaniei se afla poemul patriotic ''Rasunet'', scris de Andrei Muresanu si publicat pentru prima data pe 21 iunie 1848 in suplimentul ''Foaie pentru minte, inima si literatura'', pe o melodie culeasa de Anton Pann.

Incepand din 1848, „Desteapta-te, romane!" a fost un cantec foarte drag romanilor datorita mesajului de patriotism si de libertate pe care il poarta in el. A fost cantat cu ocazia fiecarui conflict in Romania, insuflandu-le curaj in momentele cruciale ale istoriei.

Continutul profund patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti, pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania. A fost intonat in timpul Razboiului de Independenta (1877-1878), in Primul Razboi Mondial si la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Interzis dupa instaurarea regimului comunist timp de aproape o jumatate de secol, a fost cantat, insa, in timpul revoltei de la Brasov, din 15 noiembrie 1987 si in timpul Revolutiei din decembrie 1989. Imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, ''Desteapta-te romane!'' a fost ales imn national al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991

Din anul 1998, ziua de 29 iulie a fost declarata Ziua Imnului National al Romaniei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>