Published On: vin, iul. 27th, 2018

Sfaturi si reguli pentru biciclisti/ Politistii se adreseaza copiilor

Conduita preventiva este comportarea atenta a participantilor la traficul rutier (pietoni, conducatori auto, biciclisti, carutasi), comportare care asigura prevenirea accidentelor.

In ultimii ani s-a intensificat circulatia pe drumurile publice, motiv pentru care se impune tot mai mult, cunoasterea si respectarea cu strictete a regulilor de circulatie si semnificatia indicatoarelor rutiere.

Dragi copii, pentru a va feri de pericolul de a fi accidentati este necesar sa tineti seama de cateva reguli de circulatie: 

• Daca nu ai 14 ani, NU ai voie sa circuli cu bicicleta pe drumurile publice, ci numai pe cele special amenajate si semnalizate corespunzator ! Mersul pe bicicleta trebuie sa fie corect, fara«acrobatii», respectiv ridicarea mainilor sau picioarelor !

• Chiar daca ai peste 14 ani, evita zonele aglomerate si arterele principale cu trafic intens. Daca ajungi cu bicicleta intr-o intersectie, respecta semnificatia indicatoarelor si sporeste atentia. Orice schimbare a directiei de mers trebuie semnalizata cu bratul intins orizontal, insa aceasta nu este suficient. Trebuie sa fii sigur ca ceilalti participanti la trafic ti-au observat intentia! Este interzis sa transportati sau sa trageti alti copii ori obiecte care prin volumul/ greutatea lor stanjenesc sau pericliteaza conducerea bicicletei sau circulatia celorlalti participanti la trafic! 

• Traversati strada si drumul public numai prin dreptul indicatorului “Trecere pentru pietoni” sau pe marcajul pietonal;

• Acolo unde sunt instalate semafoare, veti astepta cu rabdare aparitia luminii de culoare  verde si veti traversa numai pe aceasta culoare. Daca se intampla sa apara lumina de culoare rosie inainte de a ajunge pe cealalta parte a drumului, nu trebuie sa intrati in panica ori sa alergati cu disperare inainte sau inapoi, ci, cu multa atentie la masini, va puteti continua deplasarea in pas vioi;      

• In lipsa indicatoarelor, marcajelor sau semafoarelor, puteti traversa si pe la coltul strazii, numai dupa ce v-ati asigurat atent ca nu se apropie nici un vehicul (automobil, bicicleta, caruta); 

In toate cazurile, traversarea se face in pas vioi si in directia perpendiculara pe axul drumului. Nu fugiti, dar nici nu prelungiti timpul de traversare si nu va opriti fara motiv pe partea carosabila!

• NU traversati strada prin fata sau prin spatele autovehiculelor oprite in statie sau pe marginea drumurilor!                                             

• Circulati numai pe trotuare. Pe drumurile publice situate in afara localitatilor ori care nu au trotuare sau poteci laterale, veti circula numai pe partea stanga a drumului si cat mai aproape de marginea acestuia.

• NU aveti voie sa circulati cu patinele, trotineta sau hoveboard-ul pe partea carosabila, ci numai in locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare! 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>