Published On: mar, iul. 3rd, 2018

„Medicina de familie – prima linie in asistenta primara”

Rolul medicului de familie ca specialist de prima linie in diagnosticarea precoce si interventie  acopera toate tipurile de afectiuni, activitatea acestuia vizand intreaga comunitate si toate grupurile de varsta. Ajunsa la cea de-a XIII-a editie, Conferinta Regionala  „Medicina de familie – prima linie in asistenta primara”, organizata de Societatea Medicilor de Medicina generala/Medicina Familiei Braila, care va avea loc intre 11-13 octombrie la Braila, isi propune sa aduca in dezbatere cele mai noi informatii privind domeniile de interes pentru practica medicului de familie. Timp de trei zile specialisti din diferite domenii medicale vor aborda teme ce tin de afectiunile cardio-vasculare, ale tractului respirator, afectiunile cerebro-vasculare, gastrointestinale, neoplazii sau afectiunile metabolice si vor discuta despre importanta stabilirii  unei bune relatii a medicului de familie cu medicii din celelalte specialitati, si mai ales cu pacientul.

Prof. univ. dr. Gabriel Prada, ce va fi prezent la eveniment in calitate de lector, a atras atentia asupra importantei capacitatii medicului de familie de a se adapta fiecarui pacient in parte si de a-i oferi sfaturi individualizate, mai ales in cazul pacientului varstnic.

            „Pacientul varstinc necesita mai multa intelegere, mai multa empatie din partea personalului medical, rabdare atunci cand doreste sa obtina niste lamuriri si explicatii. Inseamna un plus de efort, dar rasplata va fi destul de importanta pentru ca pacientii varstnici sunt o categorie de pacienti deschisi care sunt foarte cooperanti daca ajungi sa ai o buna comunicare cu ei”, a declarat prof.univ.dr. Gabriel Prada, unul dintre cei mai importanti specialisti in gerontologie si geriatrie din tara noastra.

            Prezenta pentru prima data in calitate de lector la  Conferinta Regionala „Medicina de familie – prima linie in asistenta primara” de la Braila, prof.univ.dr. Mirela Manea, medic psihiatru, va vorbi despre depresie, una dintre afectiunile care afecteaza peste 350 de milioane de persoane la nivel mondial, si comorbiditatile somatice asociate acesteia. Punand accent pe rolul important pe care medicina primara  il are in depistarea si tratarea tulburarilor psihice, Prof. univ. dr. Mirela Manea a declarat: „Interactiunea dintre bolile somatice si depresie este complexa si bidirectionala: boala fizica, cronica poate predispune la producerea si agravarea tulburarii depresive si prezenta depresiei poate agrava bolile fizice. Cele mai frecvente comorbiditati ale depresiei sunt: bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat, obezitatea sau hepatita cronica. Initierea tratamentului adecvat pentru pacientii care au diverse comorbiditati este obligatoriu sa fie facut cat mai precoce. Medicatia trebuie administrata pentru toate afectiunile, iar instituirea ei trebuie sa fie cat mai precoce.”

Un eveniment creditat EMC, Conferinta Regionala „Medicina de familie – prima linie in asistenta primara” ce va avea loc la Teatrul Maria Filotti din Braila va fi coordonata de dr. Viorica Naumov, Presedintele Societatii Medicilor de Medicina generala/Medicina Familiei Braila. Managementul evenimentului este asigurat de compania de comunicare medicala Houston NPA.

Programul evenimentului cuprinde si o sectiune dedicata profesionistilor care vor sa sustina prezentari in plen, astfel organizatorii ii invita pe cei interesati sa isi inscrie rezumatele la adresa carmen.munteanu@houston.ro pana pe 1 septembrie 2018.

Inscrierile la eveniment sunt deschise, iar pana pe  28 septembrie  2018 taxele de participare sunt reduse.

Detalii despre inscrieri si taxele de participare gasiti pe site-ul evenimentului  http://medicidefamiliebraila.ro/   si pe www.houston.ro .

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>