Published On: lun, iul. 16th, 2018

Leul si-a luat o pauza de la scadere

Calmarea tensiunilor politice locale, prin demiterea sefei DNA, a oferit leului posibilitatea sa isi stabilizeze pozitia fata de euro, care a atins in 21 iunie maximul sau istoric de 4,6695 lei.

Posibilitatea ca euro sa atinga pragul de 4,7 lei ar fi pus banca centrala, in opinia analistilor de la ING Bank, in situatia de a injecta in piata valutara circa 2,5 mliliarde euro, in ultimele doua luni. De altfel, valoarea sumei aduce aminte de perioada iulie – septembrie 2012, atunci cand a fost suspendat fostul presedinte Basescu.

Cursul euro a inceput perioada la 4,6587 lei, iar dupa o crestere la 4,6607 ea a fost incheiata la 4,6589 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,658 – 4,664 lei

Cursul dolarului american a crescut de la 3,9604, minimul ultimelor patru saptamani, 4,0064 lei.

Moneda elvetiana s-a depreciat pe pietele internationale la 1,161 – 1,171 franci/euro, iar media ei scazut de la 4,0103 la 3,99 lei, la sfarsitul perioadei.

Evolutia leului din urmatoarele saptamani va fi influentata de nivelul aversiunii fata de risc, care poate creste in conditiile in care razboiul comercial dintre Statele Unite si China se va amplifica, avand in vedere ca excendentul comercial chinezesc cu SUA din iunie s-a ridicat la 30 miliarde dolari.

Un rol important il vor avea si politicile monetare ale marilor banci centrale. O crestere a dobanzilor-cheie va reduce interesul pentru monedele emergente, cum este si leul.

Cresterea zilnica a ratelor la creditele contractate de romani a incetinit, dupa ce BNR a dat un semnal pozitiv pietii mentinand dobanda sa de politica monetara la 2,5%, mizand pe scaderea inflatiei, care a incheiat luna trecuta la 5,4% fata de varful din mai de 5,41%.

La sfarsitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a stagnat la 3,35%, dar indicele a sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit la valoarea de 3,47%, cel mai ridicat nivel incepand cu 21 martie 2014. Indicele ROBOR la noua s-a oprit la 3,51% insa cel la 12 luni a crescut la 3,56%.

Perechea euro/dolar a coborat de la 1,1788 dolari, maxim al ultimei luni, la 1,1613 dolari, pentru ca la inchiderea pietelor americane de vineri cotatia sa fie de 1,1684 dolari.

Dolarul a profitat de declaratiile presedintelui Fed, Jerome Powell, conform carora faptul ca piata muncii este robusta si nivelul inflatiei din SUA se plaseaza aproape de tinta propusa, sunt motive solide pentru continuare procesului de majorare a dobanzii de politica monetara din Statele Unite.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg valora la sfarsitul intervalului 6.245,50 dolari.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>