Published On: lun, iul. 9th, 2018

Internetul – prietenul cu doua fete

In vacanta mare un ajutor de nadejde in petrecerea timpului liber va fi Internetul, un  prieten cu doua fete.  Pentru ca acest prieten sa nu-ti umbreasca zilele insorite de vara, politistii braileni iti reamintesc:

riscuri la care te poti expune in mediul online:

–           infectarea sistemelor cu programe malware (virusi, viermi, spyware)  Pe langa probleme de functionare a sistemului, poate duce la: furt de date si informatii personale ale utilizatorului, de parole de acces la diferite site-uri ori aplicatii sau chiar spionaj fizic, prin intermediul camerei web a sistemului.

–           furtul de identitate – periculos in special prin folosirea ulterioara a identitatii insusite pe nedrept. Este deseori asociat cu infractiunile legate de mijloacele de plata, in special cele electronice.

–           cyberbullying (hartuirea online), manifestat in special prin mesaje care contin amenintari, remarci cu tenta sexuala ori rasista, jigniri sau publicarea in spatiul public virtual (retele de socializare, forumuri) de zvonuri, date reale si filme/fotografii reale /contrafacute, cu scopul de a defaima sau de a pune intr-o situatie de inferioritate o persoana.

–           riscul de a cadea in plasa unor persoane rau intentionate (proxeneti, traficanti de droguri, de fiinte umane, santajisti, hoti etc.).

            solutii de protectie in mediul on-line:

–           Antivirusul  – iti protejeaza calculatorul, tableta sau telefonul si datele stocate in acestea impotriva problemelor cauzate de malware (virusi, viermi, spyware).

–           Actualizari ale sistemului de operare – calculatorul sau smartphone-ul prin care accesezi internetul foloseste un sistem de operare. Prin actualizari, producatorii de sisteme de operare remediaza continuu vulnerabilitatile care apar. Actualizeaza si browser-ul pe care il folosesti pentru a naviga pe internet.

–           Aplicatii din surse sigure – nu instala aplicatii din surse necunoscute. Acestea te pot expune unor riscuri cum ar fi: crearea de brese de securitate, copierea datelor personale, cautarea informatiilor confidentiale (parole, numere de carduri, conturi bancare).

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>