Published On: joi, iul. 26th, 2018

Intepatura de tantar, un adevarat pericol pentru sanatatea ta

Exista specii ale acestor insecte care pot sa transimta omului o serie de infectii, afectiunile cauzate de tantari se transmit prin intermediul sangelui, in timpul muscaturii ei se pot hrani cu sange de la persoane bolnave si apoi transmit virusul mai departe.

Tantari se pot deplasa pe distante  de cativa zeci de kilometri, ceea ce le permite sa propage bolile, cea mai periculoasa este intepatura femelelor, deoarece ele sunt cele care ingereaza sange, pentru ca au nevoie de proteine ca sa hraneasca ouale.

Astfel, pot sa transmita  usor virusurile de la o persoana bolnava la una sanatoasa, prin simpla intepatura.

Tantarii pot transmite virusul West Nile, fiind manifestat prin dureri de cap puternice, varsaturi, greata, febra, frisoane, covulsii. Acest virus poate sa declanseze meningita si encefalita.

Ce faci daca te-a intepat un tantar?

Tratamentul intepaturilor presupune curatarea zonei cu apa si sapun, cu miscari delicate.

Zona nu trebuie frecata, deoarece se pot produce infectii. Aplicarea de lotiuni si creme este, de asemenea, de ajutor.

Nu trebuie sa te scarpini, caci acest lucru duce la umflarea zonei, care va deveni si mai iritata. Pentru reducerea inflamatiei sunt utile compresele cu apa rece sau aplicarea de pungi de gheata.

Cum tantarii se pot afla peste tot, masurile de protectie sunt cele mai importante ca sa previi intepaturile.

Daca porti haine inchise la culoare, care atrag caldura, ai un risc mai ridicat, acest lucru se intampla deoarece tantarii se simt atrasi de cei cu o temperatura mai ridicata a corpului.

In cazul in care ai folosit un parfum sau o crema cu un miros dulce vei deveni o prada mai sigura pentru tantari

Masuri de prevenire

Iti poti da pe corp cu crème si solutii care tin aceste insecte la distanta, sunt utile si uleiurile esentiale de lamaie, cele de levantica sau de cimbru. In spatiile inchise poti folosi pastile, spray sau aparate special concepute pentru alungarea acestor insecte.

Cum tantarii stau cel mai adesea in locurile mlastinoase, unde sunt temperaturi calde si ape statatoare, evita-le atunci cand mergi in concediu.

Activitatea tantarilor este mai intensa in zori si dupa apunerea soarelui, in aceste momente ale zilei este absolut necesara utilizarea unui repelent si purtarea hainelor lungi, care sa poata acoperi o suprafata cat mai mare a corpului.

Pentru evitarea patrunderii tantarilor in casa se recomanda montarea de plase speciale la ferestre.

Cand va aflati afara, acoperiti caruciorul copilului cu plasa de tantari.

Cele mai multe cazuri de West Nile au loc in perioada iunie-septembrie.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>