Published On: mar, iul. 24th, 2018

Centenarul Marii Uniri ne reuneste in cant

Share This
Tags

Editia 2018 a Cursurilor de Maiestrie Artistica, Master Classes, oferite la Braila intre 30 iulie si 5 august de soprana Mariana Nicolesco, reunind un numar record de aproape 100 de tinere talente din mai multe tari, are dubla semnificatie, de-a celebra Centenarul Marii Uniri si totodata cei 650 de ani de atestare documentara a Brailei. Si o a treia: comemorarea unuia dintre geniile creatiei muzicale, Gioachino Rossini, la 150 de ani de la trecerea sa la cele vesnice.

Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunarii, din seara zilei de sambata 4 august va uni in cant 10-15.000 de spectatori cu participantii la Cursurile de Maiestrie Artistica, care vor intona, acompaniati de Corul Filarmonicii George Enescu si de Orchestra Festivalului Darclée, sub bagheta maestrului Marco Balderi, melodii celebre ale compozitorilor romani inspirati de comoara traditiilor nationale: Hora de Gheorghe Dima, Dans taranesc de Constantin Dimitrescu, Hora Staccato de Grigoras Dinicu, Hora Unirii de Alexandru Flechtenmacher, culminand cu Pe-al nostru steag e scris Unire de Ciprian Porumbescu si cu Rapsodia Romana Nr. 2 de George Enescu.

Odata cu ariile incantatoare ale muzicii lui Rossini din Il Barbiere di Siviglia, La Cenerentola sau L’Italiana in Algeri, vor fi interpretate pagini celebre din Carmen de Georges Bizet, din Faust de Charles Gounod, aducand astfel un Omagiu, la 200 de ani de la nastere, ilustrului compozitor care i-a deschis Haricleei Darclée portile marii cariere lirice, ori fermecatoare pagini de musical din My Fair Lady de Frederick Loewe sau din Fiddler on the roof de Jerry Bock. Fara a uita minunata muzica a lui Giuseppe Verdi din Il Trovatore, Nabuccó si Aida, pentru a incheia ca intotdeauna, in glorie, cu Brindisi din La Traviata.

Inaintea acestui Concert Extraordinar, zecile de artisti romani si din alte orizonturi ale lumii veniti sa preia marile traditii ale artei cantului, vor da masura propriilor posibilitati si, sub indrumarea Marianei Nicolesco, vor face progrese ce le deschid caile spre adevaratele performante, reuniti in teatrul insusi in care legendara Hariclea Darclée debuta la 1881.

Acolo va avea loc vineri 3 august si conferinta sustinuta de Stephan Poen, Medic foniatru, Doctor in Muzicologie, pe tema Bucuria perpetuarii traditiilor, si tot acolo, duminica 5 august se va desfasura Gala Master Class, cu participarea tuturor tinerilor artisti.

Organizatori: Fundatia Darclée, Fundatia Internationala Ateneul Roman, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Primaria Municipiului Braila, Consiliul Local Municipal, Consiliul Judetean Braila, Prefectura Braila, Casa de Cultura Braila, Teatrul Municipal Braila, CJCPCT Braila.

Parteneri: Televiziunea Romana, Radio Romania Muzical, Radio Romania Cultural.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>