Published On: mie, iul. 4th, 2018

“Ce ti-e si cu generatiile din ziua de azi…Pe vremea mea…”

Odata cu varsta si cu acumularea unor experiente sociale, devenim incet, incet, mai intransigenti si pierdem din capacitatea de a empatiza cu generatiile tinere. Nu de putine ori auzim un varstnic spunand: "Ce ti-e si cu generatiile din ziua de azi…Pe vremea mea…"

Fiecare etapa a evolutiei sociale are particularitatile ei. Unele valori se pierd, altele apar. Fiecare generatie este puternic ancorata in etapele evolutiei ei, fiind discriminatorie cu generatiile care au trecut si stigmatizanta cu cele care-i urmeaza. Generatia intelepciunii are insa o particularitate pregnanta pe care nu o intalnim la generatiile celorlalte varste, respectiv intransigenta fata de membrii propriei generatii. De cate ori nu am vazut persoane varstnice intrand in polemica intre ele pe teme dintre cele mai diverse. Placerea comunicarii si avantajul dat de timpul pe care acum il pot petrece comunicand sunt parca din start zadarnicite, impiedicate, singura miza a interactiunii fiind suprematia personala. Iar puterea si iscusinta cu care pot impune prejudecatile determina intensitatea intolerantei.

Comportamentele de toleranta/intoleranta sunt ghidate nu numai de opinia cu privire la evenimentul sau valoarea puse in discutie, ci si de perceperea unei diferente intre actorii sociali implicati. Astfel, daca sunt percepute diferente esentiale, pe criterii de varsta, experienta, statut social sau chiar de sustinere a unei echipe de fotbal, atunci intoleranta poate lua forme extreme.

In studiile de specialitate, intoleranta apare ca un refuz in acceptarea unei atitudini diferite de cea proprie, fiind interpretata ca o forma de neincredere asupra propriei persoane. Pentru ca varsta maturitatii si a batranetii este asociata direct cu cea a pensionarii, care transforma, la nivel mental, validarea propriei utilitati.

In mod aparent contradictoriu, batranetea tinde sa creasca asteptarile proprii fata de ceilalti, dar uita ca ceilalti si-au diminuat asteptarile ca urmare a pensionarii persoanei, de exemplu.

Toleranta nu este decat un model de interactiune umana, bazat pe valorizarea reciproca a dreptului de afirmare a opiniilor si pe relativitatea contextuala a valorilor aparate de fiecare dintre noi. Daca ne place sa interactionam si sa comunicam cu cei din jurul nostru, fara a face din "Am dreptate !" singurul sens al comunicarii, atunci este necesar sa fim toleranti.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>