Published On: mar, iul. 24th, 2018

Apel catre populatie pentru donarea de sange in perioada de vara

Share This
Tags

Avand in vedere sesizarile din ultimele zile privind deficitul de sange si produse de sange, Sorina PINTEA, ministrul Sanatatii a verificat astazi activitatea Centrului de Transfuzii București și a facut un apel catre cetateni pentru donarea voluntara.

In lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20-25% mai putini donatori fata de media obisnuita. Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate. Ca urmare, se creeaza un dezechilibru intre cerere si cantitatile disponibile.

“Cererea zilnica a unitatilor sanitare din București este de 1000-1500 componentei/zi, iar centrul de donare poate asigura in aceasta perioada maxim 300 -500 compunente/zi. De exemplu ieri au fost numai 120 de persoane care au intrat in centru cu intentia de a dona, in conditiile in care ar trebui sa existe cel putin 300 de donatori zilnic pentru a face fata cererii unitatilor sanitare. Fac apel la populatie sa vina la centrele de donare și sa doneze benevol, o punga de sange poate face diferenta in lupta medicilor pentru viata. Vom reorganiza reteaua de transfuzii și intreg domeniul”, a declarat ministrul Sorina PINTEA.

In beneficiul pacientilor, Ministerul Sanatatii vrea sa imbunatateasca modul de donare a sangelui in randul populatiei, astfel incat sa incurajeze din ce in ce mai mult donarea voluntara de sange.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>