Published On: joi, iul. 12th, 2018

Actele de violenta se pot incadra in categoria contraventiilor sau a infractiunilor

Comportamentul agresiv fata de cei din jur afecteaza nu doar persoanele impotriva carora este indreptat, ci si relatiile familiale, dezvoltarea armonioasa a copiilor, dar si comunitatea.

De asemenea, acest tip de comportament il afecteaza in mare masura si pe agresor care, pe langa faptul ca va fi nevoit sa raspunda in fata legii pentru faptele sale, risca destramarea familiei, pierderea locului de munca sau chiar vatamari corporale ca raspuns la actele sale.

In functie de gravitatea lor, actele de violenta se pot incadra in categoria contraventiilor sau a infractiunilor, iar agresorul risca sa fie sanctionat cu amenda sau chiar inchisoare.

Astfel, Legea nr. 61/1991, republicata, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, stabileste ca sunt sanctionate cu amenda contraventionala de 200-1000 lei urmatoarele fapte:

savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice

provocarea ori participarea efectiva la scandal, in locuri sau localuri publice

tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;

alungarea din locuinta comuna a sotului sau sotiei, a copiilor, precum si a oricarei alte persoane aflate in intretinere.

De asemenea, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal  prevede ca:

 lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda; daca ranile suferite de victima necesita pentru vindecare pana la 90 de zile de ingrijiri medicale, pedeapsa pentru agresor poate fi inchisoarea de la 6 luni la 5 ani sau amenda. (art.193);

daca actele de violenta pun in primejdie viata victimei sau ii produc o infirmitate, leziuni traumatice care necesita, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale, un prejudiciu estetic grav si permanent ori avortul, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani .

Acestea sunt infractiuni, iar faptul ca au fost savarsite sub influenta alcoolului nu il scapa de pedeapsa pe autor! In plus, daca actele de violenta fizica sunt indreptate impotriva unui membru de familie, pedeapsa se mareste cu un sfert, iar victima poate obtine in instanta un ORDIN DE PROTECTIE impotriva agresorului.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>