Published On: mar, iun. 26th, 2018

“PLATESTE ONLINE IN SIGURANTA! – #BUYSAFEPAYSAFE” – cateva reguli de aur pentru siguranta online a cumparaturilor tale

Initiata in urma Operatiuneii E-Commerce 2018, o actiune comuna a organismelor de aplicare a legii din 28 de state din Uniunea Europeana si din afara acesteia, Campania de prevenire si constientizare asupra fraudelor pe internet #BuySafePaySafe iti indica, astazi, cateva reguli de aur pentru siguranta cumparaturilor tale:

–           Cumpara numai din surse sigure. Cumpara numai de la firme sau magazine pe care le cunosti sau pe care le poti verifica din comentariile celorlalti cumparatori;

–           Fii atent la platile automate. Inainte de a furniza datele cardului pentru a plati un serviciu, informeaza-te cum poti sa incetezi serviciul platilor automate;

–           Foloseste carduri de credit atunci cand cumperi online. Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte in ceea ce priveste siguranta clientilor. Daca nu primesti ce ai comandat, emitentul cardului isi va returna banii.,

–           Asigura-te ca transferul informatiilor se face in mod securizat. Verifica existenta simbolului de tip lacat in bara URL si foloseste un protocol https atunci cand navighezi pe internet.

–           Pastreaza intotdeauna documentele referitoare la platile pe care le-ai efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor si conditiilor vanzarii sau pentru a face dovada ca ai platit acele bunuri.

–           Cand cumperi online de la alte persoane, nu trimite bani in avans. Daca este posibil, foloseste un serviciu cu plata ramburs sau depune doar o parte din suma in contul vanzatorului printr-un serviciu bancar.

–           Nu trimite bani persoanelor necunoscute. Daca te abordeaza cineva online si iti cere bani, gandeste-te daca i-ai dat aceeasi suma unei persoane de pe strada.

–           Nu trimite niciodata numarul de card, PIN-ul sau alte date ale cardului prin e-mail.

–           Evita sa faci cumparaturi pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip "autentificare completa" (Verified by Visa/ MasterCard Secure Code).

In prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Retelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vand orice produs la jumatate de pret.

Cand un cumparator comanda un produs prin intermediul acestora, infractorii efectueaza achizitia – adesea foarte scumpa – prin intermediul unor carduri ale caror date sunt furate/ contrafacute (compromise). 

Datele cardurilor compromise sunt adesea achizitionate de pe internetul “ascuns” (darkweb – website-uri neindexate de motoarele uzuale de cautare, exemplu Google, Bing etc.) și au fost initial obtinute in urma unui atac informatic de tip fishing sau malware.

Cand realizeaza achizitiile online, victimele pot sa nu realizeze ca datele cardurilor lor sunt de asemenea furate pentru ca apoi sa fie revandute pe alte forumuri.       Așa-numitii vanzatori au de multe ori zeci de mii de cumparatori multumiti și primesc recenzii excelente.

In final, bancile și comerciantii sunt cei care sufera pierderile acestei activitati frauduloase, ce se ridica la nivel global la miliarde de euro in fiecare an.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>