Published On: joi, iun. 14th, 2018

Participarea ministrului Educatiei Nationale la evenimentul de lansare a Raportului de Dezvoltare Globala 2018

Ministrul Educatiei Nationale, Valentin Popa, a participat miercuri, 13 iunie, la evenimentul de lansare a documentului „World Development Report: Learning to Realize Education’s Promise”, actiune organizata la Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”.

Evenimentul a fost destinat unui numar de aproximativ 150 de decidenti si experti in educatie, reprezentanti ai institutiilor de invatamant si ai societatii civile din Romania, care au dezbatut cu experti internationali si specialisti ai Bancii Mondiale principalele problemele cu care se confrunta educatia, atat la nivel global, cat si in Romania, precum si posibile solutii pentru a asigura invatarea si dobandirea de competente.

Ministrul educatiei nationale si-a manifestat convingerea ca alegerea educatiei ca tema a Raportului Dezvoltarii Globale 2018 nu este o intamplare, la nivel mondial fiind recunoscut rolul cheie al educatiei in impulsionarea dezvoltarii si coeziunii economico-sociale a tarilor si in asigurarea bunastarii tuturor cetatenilor.

In acceptiunea ministrului, raportul propune cai si demersuri concrete, verificate deja in practica mai multor tari, pentru a atinge aceasta viziune privind educatia, putand deveni astfel un reper pentru fundamentarea deciziilor viitoare privind politicile educationale din Romania.

Totodata, ministrul a accentuat ideea ca dimensiunile cheie subliniate in cadrul Raportului Dezvoltarii Globalereprezinta, in majoritatea cazurilor, si preocupari importante pe agenda Ministerului Educatiei Nationale.

In interventia sa, domnul Valentin Popa a amintit pregatirea unui amplu proiect in valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, destinat acordarii unor burse in mediul rural pentru prezenta si promovabilitate, dar si pentru sustinerea financiara a profesorilor de excelenta din mediul urban pentru a contracta ore in regim de plata cu ora, din norme vacante, la clase din mediul rural, avand in vedere ca in anul 2017, 18.1% dintre tinerii cu varsta intre 18 si 24 de ani se aflau in situatia de a fi parasit prematur sistemul de educaţie, finalizand cel mult invaţamantul gimnazial. Fenomenul, insa, nu este unul generalizat: la nivelul municipiilor, rata parasirii timpurii a scolii este de numai 6.2%, problema aparand in orasele mai mici (unde rata parasirii timpurii a scolii este de 17.4%) si se acutizeaza in mediul rural (26.6%).

In contextul evenimentului mai sus-mentionat, ministrul educatiei nationale s-a intalnit la sediul MEN cu delegatia Bancii Mondiale, formata din:

–          Cristian Aedo, Education Practice Manager, Banca Mondiala

–          Mariana Moarcas, Coordonator al Proiectului privind Invatamantul Secundar – ROSE si al domeniului Educatie in cadrul Biroului Bancii Mondiale din Romania

–          Christian Bodewig, Program Leader, Banca Mondiala

In cadrul discutiilor, partile si-au manifestat deschiderea pentru colaborare si disponibilitatea pentru sustinerea implementarii cu succes a proiectului ROSE si au reiterat importanta interventiilor propuse in cadrul acestuia in reducerea abandonului in invatamantul secundar si tertiar si in cresterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat, obiectiv fundamental pentru Romania.

In acest sens, ministrul educatiei nationale a mentionat ca la nivelul Guvernului se lucreaza la un proiect de Hotarare de Guvern privind cresterea considerabila a creditelor de angajament acordate programului ROSE.

Cu o finantare totala de 200 milioane euro, proiectul imbina interventii la nivelul scolilor si al facultatilor/universitatilor, finantate prin granturi, cu interventii sistemice in invatamantul preuniversitar, in domenii cum ar fi curriculum, evaluare, formarea profesorilor si a directorilor.

Cele doua parti au apreciat colaborarea strategica pe care au avut-o in domeniul educatiei, in ultimii 25 de ani, precum si buna cooperare in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile, cum ar fi proiectul “Imbunatatirea politicilor publice in invatamantul superior si cresterea calitatii reglementarilor prin actualizarea standardelor de calitate – QAFIN”, la dezvoltarea caruia expertii Bancii Mondiale si-au adus contributia si prin asigurarea serviciilor de consultanta.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>