Published On: mie, iun. 20th, 2018

Donarea benevola de sange incurajata de ministrul Sanatatii

"Vreau sa le multumesc tuturor celor care inteleg importanta donarii de sange si care, prin gestul lor, ajuta pacientii care au nevoie de sange ca sa supravietuiasca. Vreau sa multumesc si celor 43 de donatori care au participat ieri la actiunea organizata de Centrul de transfuzii Bucuresti prin care a fost marcata Ziua Mondiala a Donatorului. Tot in parcul Herastru ii asteptam in weekend pe tineri, pentru a dona in cadrul actiunii comune cu organizatorii festivalului Untold”, a declarat Sorina PINTEA, ministrul Sanatatii.

Avand in vedere sesizarile constante privind deficitul de sange şi produse de sange din unele unitaţi sanitare, Ministerul Sanataţii face apel catre populatie sa mearga la centrele de transfuzii sa doneze voluntar. De exemplu, numai in Bucuresti exista un deficit de colecta, care se accentueaza in perioada verii, avand in vedere ca cererea zilnica a unitatilor sanitare este de 700-800 componente sange/zi, iar Centrul de transfuzii poate sa asigure 500 componente/zi, si mai putin in perioada verii.

In lunile de vara, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20-25% mai puţini donatori faţa de media obişnuita. Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creeaza un dezechilibru intre cerere şi cantitaţile disponibile.

"Apreciez efortul depus de reprezentantii centrelor de transfuzii pentru atragerea de donatori prin campanii si actiuni dedicate, dar cred ca trebuie sa facem mai mult. Conducerea Institutului Naţional de Hematologie trebuie sa faca o analiza a situatiei centrelor de transfuzie si sa analizeze posibilitatea de prelungire a programului de lucru sau de organizare a acestuia si pe perioada weekendului in orasele unde exista centre universitare, acolo unde nevoia de singe si produse din sange este mai mare”, a mai spus Sorina PINTEA.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>