Published On: mar, iun. 26th, 2018

Daca e marti, politistii vorbesc femeilor

In general, se considera ca violul se intampla in locuri intunecoase, parasite si ca este comis de straini. Realitatea arata faptul ca, in 70% din cazuri, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Femeilor impotriva Violentei Artemis Cluj, violul este comis de o persoana cunoscuta victimei (ruda, prieten, vecin, coleg de scoala sau de serviciu, partener). Faptele de viol se produc in special in locuinte si in diferite momente ale zilei.

Ceea ce trebuie sa stie o victima a infractiunii de viol este faptul ca exista viata si dupa viol. Intr-adevar, socul post-traumatic poate dura si ani de zile. Femeile violate traiesc sentimente de rusine si, de cele mai multe ori, se invinovatesc pentru cele intamplate – ca au fost provocatoare sau naive, ca s-au imbracat indecent etc.

Efectele violurilor sunt de lunga durata si se manifesta prin:

•          Tulburari de memorie

•          Retrairea repetata a evenimentului

•          Cosmaruri si insomnii, pierderea interesului pentru familie, prieteni si activitati obisnuite

•          Depresie, iritabilitate, suspiciune

•          Sentimente de vinovatie

•          Neacceptarea propriului corp               

„Nu mi se poate intampla mie” este de domeniul trecutului. Victimele traiesc, in prima faza, sentimente de furie pentru ceea ce s-a intamplat, ca apoi sa se teama ca s-ar putea intampla din nou. Increderea in oameni se diminueaza cu atat mai mult cu cat victima crede ca cei din jur o vor invinovati. Confuza si speriata, aceasta se izoleaza social.

Tot teama este cea care determina victima sa-si retraga plangerea; 70% dintre victimele violurilor cu autori necunoscuti si 90% dintre victimele violurilor cu autori cunoscuti fac acest lucru.

Conform Codului Penal al Romaniei, violul este infractiune si se pedepseste cu inchisoare. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, exceptie facand cazurile agravante, pentru care plangerea nu este necesara. Plangerea prealabila trebuie depusa in maxim doua luni de la producerea faptei. In cazurile de viol, nu este posibila impacarea partilor. Inceteaza urmarirea penala a violatorului sau procesul in faza de judecata, doar daca victima iti retrage plangerea. Retragerea plangerii are caracter irevocabil, ulterior nemaiputand fi depusa o alta plangere pentru aceea fapta.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>