Published On: mar, iun. 5th, 2018

Daca e marti, politistii vorbesc femeilor

Adaposturile, o solutie pentru victimele violentei in familie

Victima violentei in familie are dreptul la protectie speciala, adecvata situatiei si nevoilor sale, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare sociala, precum si la asistenta medicala gratuita.

Conform art. 15 din Legea nr. 217/2003, republicata, pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, exista mai multe tipuri de unitati pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, ce ofera gratuit servicii sociale. Dintre acestea, o victima are posibilitatea de a apela la serviciile oferite de centrele de primire in regim de urgenta, centrele de recuperare pentru victimele violentei in familie ori centrele pentru prevenirea si combaterea violentei in familie

Centrele de primire in regim de urgenta, denumite si adaposturi, sunt unitati de asistenta sociala, cu sau fara personalitate juridica, ce asigura gratuit si pe o perioada determinata, asistenta familiala atat victimei, cat si minorilor aflati in ingrijirea acesteia, protectie impotriva agresorului, asistenta medicala si ingrijire, hrana, cazare, consiliere psihologica si consiliere juridica.

Primirea victimelor in adapost se face numai in caz de urgenta sau cu aprobarea scrisa a directorului directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, atunci cand izolarea victimei de agresor se impune ca masura de protectie.

Legea stipuleaza ca agresorilor le este interzis accesul in incinta adapostului, iar locatia acestuia este secreta pentru public. In cazul in care agresorul incearca sa patrunda in locuinta in care se afla victima, acesta va fi sanctionat cu amenda intre 500 si 1.000 de lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>