Published On: mie, iun. 6th, 2018

Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” Braila marcheaza Ziua mondiala a mediului inconjurator

Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila marcheaza Ziua mondiala a mediului inconjurator prin organizarea unei expozitii documentare intitulata "Pentru o viata asa cum ti-o doresti, planteaza un copac, sadeste o floare, ai grija de natura!". Expozitia este realizata de Doina Lalu, bibliotecar si poate fi vizitata la parterul Sectiei de Imprumut pentru Adulti in perioada 5 – 29 iunie a.c.

Tema din 2018 – ''Beat Plastic Pollution'' – pune accentul pe combaterea poluarii cu materiale plastice. In timp ce plasticul are multiple utilizari valoroase, oamenii au devenit dependenti de obiecte din plastic de unica folosinta, iar acest fapt se soldeaza cu grave consecinte asupra mediului, potrivit site-ului http://worldenvironmentday.global. In lumea intreaga, un milion de sticle de bautura din plastic sunt achizitionate in fiecare minut, iar pana la 500 de trilioane de pungi de plastic de unica folosinta sunt folosite in fiecare an. Totodata 13 milioane de tone de plastic ajung in fiecare an in ocean si jumatate din materialul plastic fabricat este destinat pentru a fi utilizat o singura data, fiind apoi aruncat.

In fiecare an, in data de 5 iunie, peste 100 de tari organizeaza manifestari pentru constientizarea populatiei privind problemele de mediu. Incepand din 1987, Ziua mondiala a mediului inconjurator a fost gazduita de cate o tara, unde au avut loc festivitatile oficiale la nivel mondial. Cele mai recente astfel de festivitati au avut loc in Angola, Italia, Brazilia, Norvegia, SUA, Canada. In 2018 aceste manifestari sunt gazduite de India. Accentul care se pune pe tara gazda ajuta la evidentierea provocarilor de mediu cu care aceasta se confrunta si sprijina efortul depus pentru abordarea acestora.

Romania organizeaza an de an o serie de manifestari prin care este marcata Ziua mondiala a mediului. Printre acestea se numara actiuni de informare, constientizare si educatie ecologica, actiuni de ecologizare, dezbateri si mese rotunde, distribuiri de fluturasi si pliante, concursuri etc., organizate de institutiile publice locale in parteneriat cu ONG-urile de profil si autoritatile de mediu.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>