Published On: vin, mai 4th, 2018

Guvernul acorda un sprijin de 250 lei pentru elevii si studentii care doresc achizitionarea unui calculator

Programul „Euro 200” pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor si studentilor in vederea achizitionarii de calculatoare se va desfasura si in acest an. Astfel, Executivul a aprobat, printr-o Hotarare care modifica normele metodologice de aplicare a Legii nr. 269/2004, indexarea plafonului de venit brut lunar pe membru de familie de la 150 de lei la 250 de lei, in corelatie cu indicele total de crestere a preturilor de consum in anul 2018.

Prin aceasta masura, numarul potentialilor beneficiari creste, asigurand astfel accesul la informatia digitalizata si premisele pentru dezvoltarea competentelor TIC in randul acestor beneficiari. Plafonul de venit in virtutea caruia se acorda acest ajutor financiar nu a mai fost actualizat din anul 2004.

De asemenea, Guvernul a aprobat si noul model al bonului valoric de care vor beneficia elevii si studentii din invatamantul de stat sau particular acreditat, in varsta de pana la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar pe membru de familie de 250 de lei. Bonul reprezinta echivalentul in lei a sumei de 200 de euro si este destinat achizitiei de calculatoare. Culoarea bonului valoric ce va fi acordat in acest an va fi violet. Din motive de securitate, in fiecare an, culoarea fundalului si seria bonului valoric sunt modificate prin decizie a Guvernului.

Bugetul alocat de Ministerul Educatiei Nationale pentru derularea „Euro 200”, in anul 2018, este de 12.328.000 lei, pentru un numar estimat de 13.514 de beneficiari (elevi si studenti).

Reamintim ca programul „Euro 200” se deruleaza incepand cu anul 2004, in baza Legii nr. 269/2004, obiectivele sale fiind stimularea achizitionarii de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competente in utilizarea mijloacelor IT & C.

Ajutorul financiar reprezinta echivalentul in lei a 200 de euro pentru un computer, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a lunii precedente, fara a depasi valoarea computerului achizitionat. Ajutorul se acorda o singura data in cadrul unei familii. Configuratia minima recomandata a calculatoarelor pentru achizitionarea carora se acorda sprijinul financiar este urmatoarea: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 250 GB hard-disk si software de baza licentiat, incluzand un sistem de operare si un program antivirus.

In cei 14 ani de aplicare a programului „Euro 200”, au beneficiat de sprijin pentru achizitia de computere peste 297.000 de elevi si studenti.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>