Published On: joi, mai 17th, 2018

Grup infractional specializat in contrabanda cu tigari intrat in vizorul politistilor in urma cu 1 an si 6 luni a fost destructurat

* Politistii de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Structura Centrala, in cadrul Operatiunii „Ziua Z”, au destructurat un grup infractional care desfasura activitati ilicite in sfera contrabandei cu tigari si care actiona pe raza judetului Iasi.

* In data de 16 mai a.c. au fost desfasurate 12 perchezitii domiciliare la membrii gruparii, in mai multe locatii de pe raza judetului Iasi, la care au participat politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi si jandarmi din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau.

Monitorizarea membrilor gruparii si modus – operandi

In urma unor activitati informativ-operative, desfasurate in perioada noiembrie 2016 – mai 2018, politistii de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iasi, cu suportul de specialitate al politistilor din cadrul I.G.P.R. – Birourile de Operatiuni Speciale Iasi si Vaslui, au derulat actiuni specifice pentru documentarea activitatii infractionale a unui grup, care desfasura activitati ilicite in sfera contrabandei cu tigari din R. Moldova.

In fapt, din actele administrate in cauza, pana in prezent, au rezultat indicii privind existenta si functionarea unei grupari infractionale care actiona in mod constant si ofensiv pe raza judetului Iasi, in scopul introducerii ilegale de tigarete in Romania, prin achizitionarea de cantitati insemnate de tigarete de la cetateni moldoveni si, ulterior, introducerea lor ilegala in tara, peste raul Prut. Gruparea le colecta, transporta, depozita si comercializa prin intermediari sau direct, in scopul obtinerii de beneficii financiare.

Astfel, urmare a activitatilor specifice desfasurate in baza delegarilor dispuse in cauza, constand in investigatii si supravegheri informativ-operative, au fost identificati membrii grupului infractional organizat, format din cetateni romani si moldoveni, iar pana la acest moment, din actele existente la dosar, s-a conturat implicarea urmatoarelor persoane, pe nivele:

-V.B., cetatean din Republica Moldova, identificat ca fiind coordonatorul  grupului infractional organizat, cel care actiona pe teritoriul Republicii Moldova, responsabil cu achizitionarea cantitatilor de tigari si organizarea trecerii acestora peste raul Prut.

Nivelul al doilea era constituit din cetatenii romani A.N., E.S. si M.A.,persoane beneficiare ale cantitatilor de tigari, pe care le achizitionau de la V.B., in urma intelegerii prealabile, si le distribuiau mai departe pe piata neagra din judetul Iasi, urmarind obtinerea ilicita de beneficii financiare.

Nivelul al treilea era reprezentat de cetateanul roman V.M., persoana responsabila cu asigurarea traseelor de deplasare prin efectuarea de verificari in vederea depistarii eventualelor patrule de politie, care ar fi putut pune in pericol succesul operatiunilor de preluare si transport a cantitatilor de tigari provenite din contrabanda.

Nivelul al patrulea era constituit din opt persoane, cu cetatenie romana si R. Moldova, care actionau pentru organizarea si comiterea actelor de contrabanda.

Nivelul al cincilea era constituit din noua persoane care primeau coletele cu tigari, dupa ce erau trecute peste raul Prut, din R. Moldova, ulterior le transportau catre beneficiari.

In urma desfasurarii de activitati specifice de monitorizare judiciara si realizarii de capturi intermediare, a fost confiscata cantitatea de 651.740 tigarete, in valoare totala de aproximativ 488.805 lei.

Perchezitiile

Activitatea de documentare a fost incheiata in data de 16 mai a.c., cand politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Structura Centrala, in cadrul Operatiunii „Ziua Z”,, impreuna cu lucratori din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau, au  desfasurat 12 perchezitii domiciliare la membrii gruparii, in mai multe locatii de pe raza judetului Iasi, fiind identificate persoanele suspecte ca fac parte din gruparea infractionala si duse la audieri.

In urma perchezitiilor, au fost descoperite si ridicate/indisponibilizate in vederea continuarii cercetarilor 7.940 tigarete (397 pachete cu tigarete), de diferite marci, in valoare totala de 5.955 lei (1.278 euro), diferite sume de bani (21.400 lei, 230 euro, 112 dolari),  13  telefoane mobile de diferite marci, 10  cartele SIM, 2 carduri stocare  memorie, cutii cu petarde, patru autovehicule in valoare totala de 102.054 lei (36.100 Euro), precum si diferite inscrisuri utile cauzei.

In cauza, sunt efectuate cercetari fața de 24 persoane sub aspectul savarsirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat si contrabanda in forma continuata. Totodata,  fata de patru membri ai gruparii, procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iasi au dispus masura ,,controlului judiciar pentru o perioada de 60 zile”.

Cercetarile continua, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi, in vederea documentarii intregii arii infractionale si a recuperarii prejudiciului.

Facem mentiunea ca faptele sunt analizate prin raportare la dispozitiile din Codul de procedura penala, referitoare la prezumtia de nevinovatie.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>