Published On: mie, mai 16th, 2018

Documentarul “Marea Unire – Romania, la 100 de ani”, proiectat in premiera in SUA, la Ambasada Romaniei

Share This
Tags

Documentarul "Marea Unire – Romania, la 100 de ani" a fost proiectat, luni, 14 mai 2015, in premiera in Statele Unite ale Americii, la Ambasada Romaniei din Washington, in prezenta unui public numeros.

Evenimentul a fost deschis de ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior, care a remarcat caracterul aparte al documentarului, centrat pe experientele oamenilor din perioada Marii Uniri. "Sarbatorim in acest an 100 de ani de la Marea Unire, iar pentru membrii diasporei, dar și pentru noi toti, este un lucru extraordinar sa putem vedea aceste marturii de istorie majora. In film vedem romani adevarati care au trait experiente dramatice. Personajele contemporane cu evenimentele dau o valoare aparte acestui film emotionant. Vedem cum a fost modelat cursul istoriei in așa fel incat sa se ajunga la Marea Unire a Romanilor", a declarat ambasadorul George Cristian Maior. El a felicitat Agerpres pentru initiativa de a realiza filmul documentar, un film eveniment care ajuta publicul sa inteleaga mai bine ce s-a petrecut acum o suta de ani. De asemenea, George Cristian Maior a afirmat ca Ambasada Romaniei la Washington va distribui filmul tuturor comunitatilor de romani din Statele Unite ale Americii.

La randul sau, directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, a aratat ca prima proiectie in afara granitelor Romaniei a avut loc la Chișinau, un loc simbolic legat de Marea Unire, acum avand loc premiera in America de Nord. Alexandru Giboi considera ca realizarea filmului reprezinta un demers unic in anul sarbatoririi Centenarului, "un eveniment complet si relevant pentru contextul unic pe care il traversam".

La Ambasada Romaniei se mai afla expusa expozitia de fotografie "Romania: Evolutie – 100 ani", in editie speciala realizata tot de Agerpres pentru marcarea Centenarului Marii Uniri. Expozitia va ramane in ambasada pana la finalul anului.

Informatii de backround

Povestea din documentarul „Marea Unire – Romania, la 100 de ani" pleaca de la contextul istoric international, ajungand la trairile oamenilor de rand, care si-au dorit un singur lucru: o tara in care exista acelasi grai, acelasi port, aceeasi simtire, fara granite.

Filmarile au fost realizate pe teritoriul Romaniei, dar si in Bucovina de Nord si in Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este pastrat in documentar prin interventiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatica, emotionala este pusa in scena prin intermediul oamenilor care, prin marturiile lor, evoca momentele traite de strabunii lor sau chiar de ei.

Filmul documentar nu puncteaza doar ziua de 1 Decembrie 1918, ci si actele premergatoare Marii Uniri.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>