Published On: mie, mai 2nd, 2018

Criza politica depreciaza leul

Anuntul facut la finalul perioadei de presedintele Klaus Iohannis conform caruia i-a retras increderea premierului Viorica Dancila, cerandu-i public demisia, a provocat deprecierea leului.

Raportul euro/leu a inceput perioada cu o medie de 4,6563 pentru a scadea in 25 aprilie la 4,6474 lei, cel mai redus nivel incepand 6 februarie, cotatiile din piata coborand pana la 4,638 lei.

Afirmatia presedintelui Iohannis care a apreciat caprim-ministrul a transformat guvernul intr-o vulnerabilitate pentru tara, dupa decizia de a incepe demersurile pentru mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv in Ierusalim, care a produs reactii negative din partea guvernelor occidentale si a UE, a avut ca efect deprecierea rapida a leului.

La sfarsitul intervalului cursul euro a crescut la 4,668 lei, transferurile realizandu-se intre 4,658 si 4,667 lei, cu inchiderea in jurul valorii de 4,665 lei.

Eventualitatea declansarii de catre PSD-ALDE a procedurilor de suspendare a presedintelui Iohannis va avea un efect major asupra cursului euro care ar putea atinge cu rapiditate valoarea de 4,7 lei.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,8065 la 3,8596 lei, ca o consecinta a intalnirii istorice dintre presedintii celor doua Coreei, care a calmat spiritele la nivel geopolitic. Cotatiile de la finalul perioadei au urcat la 3,845 – 3,867 lei.

Moneda elvetiana s-a mentinut in apropierea nivelului de 1,20 franci/euro, astfel ca media a fluctuat intre 3,8777 si 3,8983 lei, curs stabilit la finalul intervalului, valori care se mai inregistrau la inceputul lui 2015.

Indicele ROBOR la trei luni a atins un nou maxim de2,28%, cel mai mare nivel incepandcu24 octombrie 2014 iar cel la sase luni a saritla 2,58%, valoarea care nu a mai fost atinsa tot din octombrie 2014. La randul lor,indicii la noua si 12 luni au crescut la 2,63%, respectiv la 2,68%.

Cresterea indicilor a fost stimulata de decizia BNR de a atrage la inceputul saptamanii din piaţa 18 miliarde de lei, la o dobanda de 2,25%, egala cu cea de politica monetara, cu scopul de steriliza excesul de lichiditate. Masura luata de banca centrala arata ca aceasta este pregatita sa combata presiunile inflaţioniste in creştere folosind toate tipurile de operaţiuni pe care le are la dispozitie.

Incetinirea in primul trimestru a ritmului de crestere a economiei Europei Comunitare, cele mai afectate fiind Franţa si Marea Britanie, in contrast cu cresterea celei a SUA, cu 2,3%, a produs aprecierea monedei americane.

Perechea euro/dolar a scazut de la 1,2290 la 1,2056 dolari, cel mai redus nivel de la sfarsitul lui ianuarie. Pietele americane au inchis perioada la 1,2131 dolari.

Analistii pun evolutia negativa a economiei zonei euro si pe seama aprecierii de anul trecut a monedei unice cu 11%fata de dolar. In schimb, bancnota verde va beneficia de efectele noilor majorari ale dobanzii-cheie pe care le va opera Rezerva Federala pana la finalul anului.

Indicele compozit al bitcoin calculat deBloomberg a inchis perioada la 9.254,45 dolari.

Analiza cuprinde perioada 23 – 27 aprilie.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>