Published On: mar, apr. 3rd, 2018

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

Ieri a fost ziua internationala a constientizarii autismului.

Incepand cu anii 1990, incidenta si prevalenta Tulburarilor din Spectrul Autist au  crescut treptat in intreaga lume. Acest fenomen este dezbatut de clinicieni si cercetatori internationali, iar Autism Society of America considera ca datele raportate de studiile din tara, cat si de cele din lume, demonstreaza faptul ca este vorba de o criza nationala si internationala in sanatate.

De asemenea, Profesionistii in Sanatatea Mintala a Copilului si Adolescentului din Romania atrag atentia despre o crestere alarmanta a cazurilor diagnosticate cu o Tulburare de Spectru Autist la noi in tara.

„Cu cat un copil este diagnosticat din timp si se initiaza terapia, cu atat cresc sansele de recuperare pentru acel copil.  Fac un apel catre medicii de familie si cei din specialitatea pediatrica sa foloseasca toate metodele  necesare  pentru identificarea precoce a acestei patologii. Instrumentul cel mai potrivit pe care il au la indemana este chestionarul de screening   elaborat in cadrul Programului National de Sanatate Mintala si profilaxie in patologia psihiatrica. De asemenea,  cu consultarea specialistilor si a  organizatiilor neguvernamentale care promoveaza drepturile persoanelor  cu dizabilitati, vom gandi o serie de masuri pentru a  asigura adultului cu tulburari din spectrul autist asistenta medicala de care acesta are nevoie „ a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Depistarea precoce se efectueaza pentru intreaga populatie pediatrica, cu varsta cuprinsa intre 0 – 3 ani, si se realizeaza pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat la evaluarile periodice efectuate obligatoriu la 12, 15, 18, 24, 36 de luni de catre medicul de familie la care este inregistrat copilul.

Acest chestionar de screening se aplica in cadrul consultatiei preventive a copilului, precum si in cadrul consultatiilor preventive anuale ulterioare.

Ieri, ministrul Sanatatii a transmis o circulara catre medicii de familie prin intermediul directiilor de sanatate publica din tara, pentru a le reaminti procedurile de diagnosticare si importanta depistarii precoce a copilului cu tulburari din spectrul autist.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>