Published On: vin, apr. 20th, 2018

Trei absolventi celebri ai Scolii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Braila vor oferi, pe 26 aprilie 2018, momente de neuitat

Joi, 26 aprilie 2018, incepand cu ora 18.30, in Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti", va invitam la Concertul extraordinar de muzica clasica „BRAILENI… ACASA”, sustinut de absolventi ai Scolii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Braila si ai Liceului de Arte „Hariclea Darclée”, la clasa doamnei profesor Mariana Iordache: Carmen Topciu – mezzosoprana, prim-solista a Operei Brasov, Nicoleta Alexe Chirila – soprana, prim-solista a Operei Brasov si Catalin Petrescu – bariton, prim-solist al Teatrului National de Opereta „Ion Dacian“ Bucuresti. Cei trei braileni vor fi acompaniati la pian de doamna Sena Ducariu, maestru corepetitor la Opera Brasov, iar spectacolul va fi prezentat de doamna profesor Marilena Niculescu, cadru didactic al Scolii noastre.

Concertul este organizat de Scoala Populara de Arte „Vespasian Lungu” Braila, cu sprijinul Consiliului Judetean Braila, al Primariei Municipiului Braila si Teatrului "Maria Filotti" Braila si se incadreaza in seria de manifestari "Braila 650" si "Centenarul Marii Uniri". INTRAREA ESTE LIBERA.

In programul pregatit publicului brailean vor fi incluse arii si duete din creatia marilor compozitori: Georges Bizet, Léo Delibes, Gaetano Donizetti, George Grigoriu, Imre Kálmán, Franz Lehár, Norbert Petri, Jacques Offenbach, Johann Strauss, Giuseppe Verdi si altii.

Carmen Topciu, mezzosoprana, a urmat cursurile Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca unde i-a avut ca profesori pe Ramona Eremia si Marius Budoiu. Inca din timpul anilor de studentie a debutat la Opera Nationala Romana din Cluj in rolurile Rosina din opera „Il Barbiere di Siviglia” si Angelina din opera „La Cenerentola” de Rossini. A debutat si la Opera Maghiara din Cluj Napoca in rolul lui Giulio Cesare din opera „Giulio Cesare in Egitto” de Haendel. Din 2007, este angajata a Operei din Brasov, unde are roluri ca: Angelina in „La Cenerentola” de G. Rossini, Romeo in „I Capuleti e i Montecchi” si Adalgisa in „Norma”, ambele scrise de V. Bellini. In acelasi an, a castigat Concursul international de canto „Hariclea Darclée” Braila. Un alt moment definitoriu s-a petrecut la Arena di Verona, in 2016, cand a debutat in Carmen, in regia lui Fr. Zeffirelli. Un an mai tarziu, in aprilie 2017, la Bologna a interpretat rolul Santuzza din opera „Cavaleria Rusticana” de Pietro Mascagni., iar in februarie 2018 a intreprins un turneu in Italia, la Teatrul din Bari, unde a avut rolul Azucena din opera „Il Trovatore” de G. Verdi. De curand, s-a intors dintr-un turneu in China unde, pe scena Grand Theatre din Shanghai, a interpretat rolul Carmen din opera cu acelasi titlu de G. Bizet, iar pe 13 aprilie 2018, a debutat pe scena Operei Nationale Bucuresti in rolul Amneris din opera „Aida” de G. Verdi.

Nicoleta Alexe Chirila, soprana, este absolventa a Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Braila, canto clasic, clasa profesoarei Iordache Mariana si licențiata a Universitații Transilvania, Facultatea de Muzica, clasa profesor Eugenia Moldoveanu și profesor dr. Cristina Soreanu. Este angajata in corul Teatrului Muzical Brașov, iar dupa opt ani, devine solista a aceleiași instituții, respectiv Opera Brașov, unde a realizat peste 30 de roluri de opera și opereta, atat in țara, cat și in turnee in strainatate, in țari din Europa: Anglia, Italia, Franța, Germania, Austria, Spania, Olanda, Danemarca, Norvegia. Activitatea sa artistica mai cuprinde și realizarea de concerte pe scenele instituțiilor de cultura și filarmonicilor din țara: Brașov, Sibiu Suceava, Botoșani, Tg. Mures, Cluj, București, Iași. A absolvit cursurile de formare profesionala "Scenart" susținute de formatori ai Teatrului de Opereta „Ion Dacian” și de cei de la Academia Teatro alla Scala din Milano, ca asistent regizor artistic. In paralel, este și profesor de canto la Liceul de muzica „Tudor Ciortea” din Brașov. Este prezenta in jurii de specialitate la diferite concursuri, in calitate de jurat, dar și ca președinte: Concursul national "Crai nou" din cadrul liceului (membru fondator), Kronstad music fest, Super Vox, Kronstad Master Fest. De-a lungul carierei a abordat numeroase roluri de opera cum ar fi: Serpina („La Serva Padrona” – G. P. Pergolesi), Amor („Orpheu și Euridice” – C. Gluck), Carolina („Casatoria secreta” – D. Cimarosa), Susanna si Barbarina („Nunta lui Figaro” – W.A. Mozart), Regina noptii („Flautul fermecat” – W. A. Mozart), Olimpya („Povestirile lui Hoffmann” – J. Offenbach) etc. si roluri din opereta, cum ar fi: Fiametta („Boccaccio” – Fr. Von Suppe), Iulia („Logodnicul din luna” – E. Kunnecke), Stazi („Silvia” – E. Kálmán), Valancienne („Vaduva Vesela” – Fr. Lehar), Adele („Liliacul” – J. Strauss).

Catalin Petrescu, bariton, a absolvit Universitatea Naționala de Muzica din București (2004), la clasa Silviei Voinea. Si-a inceput activitatea artistica la Teatrul Dramatic „Maria Filotti” din Braila (1996 2000), unde a realizat rolurile: Miu, Epaminonda și Palicar din „Chira Chiralina”, Vlad din „Clubul Adolescenților” și a facut aranjamentele muzicale la spectacolul „Imparația Soarelui”. Din 2004, este solist al Teatrului de Opereta și Musical „Ion Dacian” unde a realizat rolurile: Locotenentul René din „Suzana”, Berry din „Victoria și-al ei Husar”, Boni Kanciano din „Silvia”, Jim Boy din „Floarea din Hawaii”, Johann din „Domnul Choufleuri va așteapta”, Ambrose Kemper din „Hello, Dolly!”, Nichita din „Lasați-ma sa cant!”, Poetul din „Maria de Buenos Aires”, Falke din „Liliacul” și multe altele. A participat la turneul desfașurat in S.U.A in cadrul Companiei Academice de Opera „Darclée” sub patronajul Marianei Nicolesco (2003) și a interpretat rolurile: Lot din opera omonima – prima audiție absoluta – și Stoicea din „Moara lui Califar” – prima audiție absoluta.

Sena Ducariu, pianista, este absolventa a Conservatorului de Muzica „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, avand ca profesor pe Viorica Zorzor. A urmat cursurile de perfectionare in Germania, cu prof. Rudolf Kehrer. In palmaresul pianistei sunt prezente diferite distinctii primite la concursuri de interpretare muzicala, precum si numeroase recitaluri in strainatate si in majoritatea centrelor muzicale din tara. Ca lector universitar este desemnata pianist acompaniator la Cursurile de vara de la Rm. Valcea si la Cursurile internationale de maiestrie artistica organizate de Facultatea de Muzica din Brasov (la clasele profesorilor Petre Munteanu, Viktor Pikaisen, Georgeta Stoleriu, Gheorghe Rosu, Wolfgang Guttler si Eva Mohos). A sustinut recitaluri alaturi de violonistii Octavian Ratiu, Florin Ionescu-Galati, soprana Felicia Filip, mezzosoprana Asineta Raducan, tenorul Marius Brenciu, baritonul Adrian Marcan, bass-ul Gheorghe Rosu si clarinetistul Iulian Rusu.

 

 

Manager,

Gigi-Cristian Morozan

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>