Published On: mar, apr. 24th, 2018

Scandalul alegerilor de la FRF / Auras Brasoveanu a intimidat sustinatorii lui Lupescu: „Stai, ba, jos si taci, du-te-n…!“

Auras Brasoveanu este reprezentantul cluburilor din Liga a 2-a in Comitetul Executiv al FRF.

El este presedinte executiv al Dacia Unirea Braila, dar in trecut a fost presedinte la Farul Constanta si la FCM Dunarea Galati. Pe aceasta din urma a dus-o la faliment si desfiintare, dupa un scandal penal, in urma caruia a fost condamnat definitiv la un an si patru luni de inchisoare si interzicerea unor drepturi.

Scandalul alegerilor de la Federatia Romana de Fotbal (FRF) scoate la iveala detalii interesante. Intr-o serie de inregistrari difuzate de presa din Romania in ultimele zile se identifica distinct mecanismul prin care o serie de membri ai Comitetului Executiv al FRF ar fi incalcat principiu neutralitatii, favorizandu-l pe Razvan Burleanu. Auras Brasoveanu, unul dintre membrii Comitetului Executiv al FRF care au participat direct la organizarea activitatilor ostile contracandidatilor lui Razvan Burleanu (printre altele, el a rostit celebra fraza de intimidare: „Stai, ba, jos si taci, du-te-n…!”, conform inregistrarilor), ar putea fi in stare de incompatibilitatea ca urmare a problemelor cu Justitia. Auras Brasoveanu este presedintele executiv al clubului Dacia Unirea Braila (entitate finantata din fonduri de la Consiliul Local si de la Consiliul Judetean Braila), care se afla sub interdictie judecatoreasca de a administra societati comerciale sau entitati non-profit, dar cu toate acestea el ocupa functii administrative foarte importante in fotbalul romanesc. Brasoveanu este membru la Comitetului Executiv FRF (practic, entitatea este consiliul administrativ al federatiei, acolo stabilindu-se toate deciziile esentiale) in calitate de reprezentant la cluburilor din Liga a 2-a, iar la concucerea clubului din Braila a ajuns dupa ce a trecut, tot ca presedinte, pe la Farul Constanta si FCM Dunarea Galati. Aceste din urma cluburi au fost duse de Brasoveanu in colaps financiar, cea mai grava situatie fiind la Galati, unde FCM Dunarea a fost falimentata si desfiintata sub conducerea acestuia. Mai mult decat atat, cu privire la finantarea gruparii sportive a fost intocmit de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si un dosar penal, care a fost judecat de Tribunalul Galati  (nr.  6924/121/2014). Inculpati in amintitul dosar au fost Auras Brasoveanu si fostul prefect de Galati, Emanoil Bocaneanu, in sarcina lor retinandu-se initial mai multe fapte, printre care fals, uz de fals, inselaciune, trafic de influenta, abuz in serviciu si altele, dar care au fost apoi „indulcite” progresiv in timpul procesului.

Cum sa furi un milion?!!!

 Potrivit rechizitoriului intocmit de procuorii DNA, in luna martie 2012, Auras Brasoveanu, in calitate de presedinte al FCM Dunarea Galati, a depus la dosarul privind sustinerea financiara a clubului sportiv de catre Primaria Galati, o copie color a unei adrese emise de Administratia Finantelor Publice a judetului Galati, pe care a contrafacut-o prin radierea alineatelor in care erau mentionate datoriile clubului sportiv catre bugetul de stat. Scopul falsului era obtinerea in mod ilegal a unei finantari de aproape un milion de lei, intrucat exista o interdictie la acordarea finantarilor de la bugetul de stat catre cluburile sportive care figureaza cu datorii la bugetul de stat. „In acest context, desi cunostea aceasta imprejurare, fostul prefect Emanoil Bocaneanu a acordat avizul de legalitate Hotararii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finantare a FCM Dunarea Galati”, au precizat procurorii. Banii au ajuns apoi la FCM Dunarea, care i-a si cheltuit, de acest lucru ocupandu-se, conform fisei postului, chiar presedintele Brasoveanu. Interesant este insa ca, pe parcursul audierilor, Auras Brasoveanu a sustinut ca nu el a falsificat documentul si ca, de fapt, nici macar nu stia ca este falsificat. Judecatorii l-au crezut pe cuvant si, desi niciodata nu a fost identificata o alta persoana care sa fi comis falsul, incadrarea juridica a fost schimbata in uz de fals si tentativa de inselaciune.

Motivul pentru care magistratii au considerat ca la mijloc ar fi vorba doar de o tentativa este destul de neclar, avand in vedere ca inselaciunea s-a materializat in final, banii ajungand la clubul condus de Brasoveanu. Ciudat este si ca judecatorii l-au considerat pe Emanoil Bocaneanu ca autor al inselaciunii, desi acesta nu a primit nici macar cinci bani si nu a obtinut niciun fel de avantaj de alta natura din fondurile publice deturnate. Condamnati la inchisoare cu suspendare in data de 10 decembrie 2015, Tribunalul Galati i-a condamnat pe cei doi (Hotarare nr. 505/2015) la pedepse cu inchisoarea, dar cu suspendarea conditionata a executarii. In vreme ce Emanoil Bocaneanu a primit trei ani de inchisoare si suspendarea unor drepturi pentru patru ani, Auras Brasoveanu s-a ales cu doi ani si patru luni  de detentie (suspendata, insa) si trei ani de interzicere a unor drepturi. Citam din sentinta: „ In baza art.66 alin.1 lit.a,b,g C.pen., interzice inculpatului, ca pedeapsa complementara, exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, precum si de a ocupa functia de administrator al unei societati comerciale, al unei asociatii sau fundatii, pe o perioada de 3 ani, socotita conform art.68 alin.1 lit.b C.pen”. De asemenea, cei doi au fost obligati sa returneze, in solidar, suma de 970.000 de lei catre bugetul local. Sentinta a fost atacata la Curtea de Apel Galati de catre DNA si Auras Brasoveanu, iar judecatorii au stabilit, in 1 iunie 2016 (Hotarare nr. 640/2016), ca Brasoveanu a fost pedepsit cam aspru de Tribunal. Ca urmare, ei i-au redus pedeapsa la un an si patru luni (considerand ca nu a existat o inselaciune, ci doar o tentativa), iar termenul de incercare si interdictiile amintite mai sus au fost stabilite pentru numai doi ani. In schimb, fostul prefect a fost trimis dupa gratii pentru trei ani si sase luni. Recuperarea prejudiului a fost pusa in totalitatea in sarcina fostului prefect, iar Brasoveanu a fost exonerat de orice raspundere financiara desi, cum spuneam, banii au ajuns la clubul care-i platea salariul (iar acesta i-a si cheltuit in totalitate), iar Emanoil Bocaneanu nu a obtinut niciun fel de avantaje materiale din toata povestea.

O interdictie ciudata si cam incalcata Chiar daca judecatorii au stabilit ca pe perioada iunie 2016-iunie 2018 Auras Brasoveanu nu poate fi administrator al unei entitati juridice (fie ea de natura comerciala sau non-profit), acesta a continuat sa faca parte de organisme administrative importante. El ocupa, cum aminteam la inceputul articolului, functia de presedinte executiv al clubului de fotbal Dacia Unirea Braila si este si unul dintre cei 14 membri ai Comitetului Executiv la Federatiei Romane de Fotbal. Ambele functii sunt asimilate celei de administrator (cel putin, la FRF, toate deciziile majore sunt luate cu aprobarea Comitelui Executiv, care este organismul administrativ fundamental), insa Serviciul de Probatiune de la Tribunalul Galati (care are sarcina legala de urmari respectarea deciziilor judecatoresti) nu a luat deocamdata nicio masura. In tot acest timp, Brasoveanu continua sa gestioneze in continuare bani publici, in calitate de presedinte executiv al Dacia Unirea Braila. Spre exemplu, in cursul anului 2017, Consiliul Local si Consiliul Judetean Braila au alimentat amintita entitate non-profit cu aproape un milion de lei. Pentru 2018, Primaria Braila a anuntat o finantare de circa 450.000 de lei.

sursa adevarul.ro

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>