Published On: joi, apr. 12th, 2018

Francul elvetian a pierdut 2,4 bani intr-o singura zi

Leul a avut o evolutie apreciativa fata de principalele valute, cele mai importante pierderi fiind inregistrate de dolar si francul elvetian.

Declaratia facuta de Ewald Nowotny, guvernatorul Bancii Austriei si membru al Consiliului guvernatorilor BCE, conform caruia institutia europeana „ar putea ridica dobanda de depozit cu 20 puncte de baza pana la 0,2%, ca un prim pas pentru normalizarea dobanzilor", a provocat deprecierea consistenta a monedei elvetiene la 1,182 – 1,188 franci/euro.

Pe acest fond media francului a scazut de la 3,9561 la 3,9320 lei, mai jos cu peste trei bani comparativ cu sfarsitul lunii trecute.

Cursul euro a coborat usor, de la 4,6605 la 4,66, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,656 – 4,663 lei. Cotatiile de la ora 14:00 erau de 4,662 – 4,665 lei.

Media dolarului american a scazut de la 3,7824 la 3,7657 lei, minimul ultimelor doua saptamani.

In ultimul raport al celor de la UniCredit Bank, se precizeaza ca „leul ramane supraevaluat, iar BNR prefera o depreciere graduala. Riscurile politice, repatrierea profiturilor de catre multinationale şi evaluarea politicii fiscale a Romaniei de catre Comisia Europeana din luna mai reprezinta cele mai mari riscuri pentru leu", in al doilea trimestru al acestui an.

Aceasta evolutie negativa se datoreaza incetinirii ritmului de crestere al economiei, in conditiile reducerii consumului, dupa temperarea creşterilor salariale, a inflatiei ridicate care aduce cu ea creşterea dobanzilor. „ Cheltuielile populiste suplimentare nu pot fi sustinute fara a mari deficitele bugetare sau a mari impozitarea" se arata in raportul celor de la UniCredit, care mai precizeaza ca „conflictul dintre ramurile executiva şi cea legislativa a guvernului pe de o parte şi cea judiciara pe cealalta parte s-ar putea intensifica".

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat la 2,09%, cel la sase luni a crescut la 2,42% ca si cel noua luni care a urcat la 2,48%. Indicele ROBOR la 12 luni s-a mentinut la 2,52%.

Euro a crescut la 1,2351 – 1,2389 dolari, in a patra sesiune consecutiva de apreciere.

Indicele compozit al bitcoin era calculat de Bloomberg la 6,860.73 dolari.

Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>