Published On: joi, apr. 19th, 2018

As fi vrut sa fiu el

A venit la mine sa ne uitam impreuna la un film. Documetar. Un fel de Discovery cu Silviu Radu. Mi-am zis ca e nebun si ca ma va plictisi ca unul care vine sa imi spuna ca Marean Dragomir nu asfalteaza strazile.

Ei, bine, nu a fost asa! A venit un Silviu Radu cu sufletul in batista si cu penita gata sa mai modifice ceea ce nu mai poate fi sters, ca doar cartea aparuse. Pierdere de vreme, mi-am zis…. Dupa ce am citit cartea si am vazut filmul mi-am zis ca as fi vrut sa fiu ca el!

Ei, bine, nu este deloc asa! Sufletul din batista nascuse un joc de fluturi sub un clopot de ape si auzeai citindu-i cartile tropotul cailor, fosnetul cearsafurilor de matase in care politicieni decrepiti puneau femei usoare ministri. Citindu-l  simteai ca esti acolo, ca o musca invizibila. In cabinetele Puterii, acolo unde fosnetul banilor si interesele transnationale se impleteau mai tare ca parul Ilenei Cosanzeana.

O mare de simboluri se revarsa peste mine, iar Dan Brown mi se parea un fel de spynews sau cancan.ro.

Cartea este serioasa, chiar daca se ascunde vremelnic sub sintagma “fictiune”, dar, cel mai important, respira, traieste si se muleaza pe creierul fiecaruia. Ce-i drept, nu este pentru prosti sau adepti ai teoriei conspiratiei. Nici unii si nici altii nu au de ce sa o cumpere, poate doar pentru ca are o coperta superba si hartie moale. Dar cartea nu este nici pentru creierul primilor si nici pentru curul celei de a doua categorii.

Fila dupa fila, cartea demonstreaza ca exista talente pe care nici dracu nu le stie, ca suntem un popor de “gigi” care aruncam la gunoi tot ceea ce nu intelegem.

Exista si o categorie care trebuie sa citeasca acesta carte. Astia sunteti voi, cititorii de informatie buna, de texte care au inglobat un IQ mai mare decat numarul autobuzului cu care merg toti alegatorii de-a stanga si de-a dreapta, din oficiu, la vot, ca ne place mecla vreunuia de pe afis.

Ah, Doamne, uitasem sa va spun despre ce carte este vorba: “Codex Aureus – Cele trei pergamente”, de Silviu Radu. Baiatul acela cu inima mare care a vrut ca Ambulanta sa ajunga dracului cand aveti nevoie. Ala de si-a cheltuit banii incercand sa va apere sanatatea. Sa faca asta pentru voi nu a fost lasat, dar ce face acum depaseste puterea unor maimute care nu pot decat sa-si imite tatucii comunisti care i-au facut mari, care le-au gasit neveste si metrese si care i-au pus sa faca misto de noi!

Daca cititi cartea, nu veti avea drumuri asfaltate si nici Ambulanta nu va va salva. Dar veti fi partasi ai unor adevaruri care va vor lumina si care va vor invata ce inseamna Romania. Atat! Doar.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>