Published On: vin, apr. 27th, 2018

Acces mai bun la terapii pentru pacientii cu afectiuni grave

Printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern in sedinta de marti, care modifica si completeaza OUG 77/2001, au fost stabilite noi mecanisme care vor sta la baza incheierii contractelor cost-volum/ cost-volum – rezultat, pentru medicamentele care detin o decizie de includere conditionata in Lista de medicamente compensate si gratuite. Noile reglementari vor asigura accesul pacientilor cu afectiuni grave (oncologice, boli rare, hepatita C, cardiovasculare, scleroza multipla) la toate medicamentele destinate unei indicatii terapeutice in concordanta cu starea sanatatii si comorbiditatile acestor pacienti, si nu la un singur medicament asa cum era reglementat pana acum.

La baza incheierii contractelor cost-volum/cost-volum – rezultat, vor sta mecanisme distincte de tip progresiv, fie pacienti-volume, fie cost efectiv/pacient cu rezultat medical.

Noile mecanisme asigura predictibilitatea costurilor atat pentru bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, cat si pentru detinatorii de autorizatie de punere pe piata.

Pentru pacienti nu va exista nicio contributie personala, diferenta dintre pretul de comercializare si costul efectiv/pacient va fi acoperita de detinatorii de autorizatie de punere pe piata cu titlul de contributie trimestriala.

Pentru asigurarea continuitatii tratamentelor pentru pacientii care beneficiaza de medicamente ce fac obiectul unor contracte cost-volum/cost-volum – rezultat, actul normativ prevede o serie de masuri tranzitorii. Astfel, contractele aflate in derulare la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta, raman supuse legislatiei in vigoare la data la care acestea au fost incheiate. Contractele care vor expira in primele doua luni ale ultimului trimestru calendaristic de valabilitate, vor putea fi prelungite, cu acordul parţilor, pana la finalul trimestrului respectiv (30 iunie 2018) .

“Noile reglementari vor asigura accesul pacientului la tratamentul cel mai bun din punct de vedere stiintific si medical. Am solicitat conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa urgenteze realizarea normelor de aplicare precum si toate procedurile necesare incheierii contractelor cost-volum/ cost-volum – rezultat, astfel incat in cel mai scurt timp sa permitem accesul la medicamente si sa asiguram continuitatea  tratamentelor pentru pacientii cu afectiuni grave”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>