Published On: joi, mart. 8th, 2018

O lege stramba pune in pericol sanatatea intregii populatii

Deputatul PNL Dumitru Oprea ii solicita presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Dr. Geronimo Raducu Branescu, sa exprime un punct de vedere, precum si un plan de masuri privind Legea pentru aprobarea OUG nr.70/2017 privind modificarea si completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar. Acest act normativ, retrimis in Parlament pentru reexaminare de catre Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a fost intens contestat de Colegiul Medicilor Veterinari si alte asociatii de profil din perspectiva riscurilor la care este supusa populatia in urma unor prevederi neconforme cu interesul sanatatii publice.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a retrimis in Parlament, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea OUG nr.70/2017 privind modificarea si completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar.

Dincolo de aspectul semnalat de presedintele tarii in cererea de reexaminare, actul normativ a fost intampinat cu multa reticenta din partea profesionistilor domeniului. A fost contestat de catre Colegiul Medicilor Veterinari, in special, pentru efectele sale negative.

Colegiul Medicilor Veterinari a atras atentie ca Romania va deveni singura tara din Uniunea Europeana in care persoanele fara pregatire de specialitate vor putea comercializa cu amanuntul produse biologice si medicamente de uz veterinar. Colegiul atrage atentia ca, la momentul intrarii in vigoare a legii in noua forma, va aparea „un risc major al accidentelor post-administrare la indicatia unor persoane neavizate".

In acest context, deputatul Dumitru Oprea ii solicita presedintelui ANSVSA sa exprime punctul de vedere oficial privind riscurile reclamate de Colegiul Medicilor Veterinari, generate de Legea pentru aprobarea OUG 70/2017. Totodata, parlamentarul iesean a cerut prezentarea masurilor pe care ANSVSA le va lua pentru protejarea sanatatii populatiei, in conditiile in care Colegiul Medicilor Veterinari sustine ca exista riscul cresterii rezistentei la antibiotice ca urmare a consumului de produse provenite de la animale tratate fara respectarea prescriptiilor medicale.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>