Published On: vin, mart. 9th, 2018

Ministerul Sanatatii face demersuri pentru achizitionarea de imunoglobulina

 

Echipa de conducere a Ministerului Sanatatii s-a intalnit miercuri, 7 martie, cu cele 5 mari companii producatoare de imunoglobulina umana reunite in Asociatia producatorilor de plasma si produse plasmatice.         

In cadrul discutiilor, producatorii de imunoglobulina au dat asigurari ca vor demara, incepand din aceasta luna, procedurile  pentru redirectionarea pe piata din Romania de pe celelalate piete europene a unor cantitati de imunoglobulina necesare in tratarea imunodeficientelor primare si a bolilor autoimune.

De asemenea,  producatorii au informat despre faptul ca aparitita unor discontitunitati in procesul de fabricatie a imunoglobulinei sunt cauzate in special de lipsa materiei prime. Autoritatile romane vor lua in calcul intentia de a stabili,  impreuna cu reprezentantii producatorilor de derivate din plasma, procedurile si conditiile in care se poate colecta plasma de la donatori romani  pentru a fi folosita ca materie prima de catre companiile producatoare de imunoglobulina.

Prin asigurarea materiei prime, Romania poate reduce considerabil costurile  de achizitie a acestor produse si ar asigura continuitatea produselor pe piata.

In urma declansarii Mecanismului de Protectie Civila pentru achizitia imunoglobulinei pentru imunodeficiente primare din statele membre UE si NATO,  aproximativ  70 de state au achiesat la acest sistem si cauta solutii pentru a spijini Romania. Ministerul Sanatatii va centraliza toate propunerile pe care le va primi, in vederea achizitionarii prin Compania Nationala UNIFARM S.A a cantitatilor de imunoglobulina necesare pentru tratamentul pacientilor cu imunodeficienta primara  pentru o perioada de doua luni.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>