Published On: lun, mart. 12th, 2018

Medicina personalizata isi propune asigurarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit

"Neurostiinta reprezinta o disciplina relativ noua, despre cum functioneaza creierul ca anatomie, functii, mecanisme etc. In zilele noastre marea parte a populatiei nu are cunostinte despre tipurile de afectiuni neurologice cele mai frecvent intalnite (ca de exemplu atacul vascular cerebral, migrene, Alzheimer, epilepsie, Parkinson, scleroza multipla etc.) si de aceea aceste afectiuni sunt unele dintre cele mai afectate de stigmatizare. Problemele cu care se confrunta sistemul medical sunt generate de costurile ridicate ale tratamentului, necesitatea unor echipe multidisciplinare sau optiuni terapeutice variate, dar si de investitii mici in cercetare comparativ cu alte afectiuni.", declara Andreea Antonovici, Public Affairs Platforma Europeana pentru Scleroza Multipla si vicepresedinte APAN Romania

"Neurostiintele sunt ansamblul stiintelor dedicate studiului si intelegerii sistemului nervos si aduna sub aceeasi umbrela medicina, fizica, psihologia, informatica si chiar si filozofia, in incercarea de a cuprinde si explica acest vast domeniu. Neurostiintele studiaza in dinamica structura, functiile, genetica, biochimia, fiziologia si patologia sistemului nervos.

Intreaga noastra existenta, tot ce simtim, felul in care percepem lumea inconjuratoare, tot ce gandim, modul in care ne comportam in societate si interactionam unii cu altii este determinat de sistemul nostru nervos, de creierul nostru, de maduva spinarii si de reteaua de nervi care strabate fiecare parte a corpului nostru. De aceea intelegerea si decodificarea acestui sistem este de maxima importanta pentru medicina si pentru noi toti.

La Neuroaxis incercam sa contribuim la dezvoltarea acestui domeniu prin activitatea noastra dedicata neurologiei si domeniilor conexe" – prezentare realizata de Dan Mitrea, fondator Neuroaxis, medic specialist neurolog.

"Medicina personalizata isi propune asigurarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Si de prima data. Medicina personalizata incepe cu pacientul. Aceasta detine un potential foarte mare pentru imbunatatirea calitatii vietii multor pacienti, precum si pentru asigurarea unor rezultate mai bune in ceea ce priveste eficienta si transparenta sistemelor de sanatate. Cu toate acestea, integrarea sa in practica clinica si ingrijirea zilnica se dovedeste dificila. Exista in continuare multe bariere si provocari legate de accesul la servicii medicale in timp util.", Dr Marius Geanta, presedinte Centrul pentru Inovatie in Medicina.

Unul dintre subiectele cu cel mai mare interes din partea participantilor a fost 'rezerva cognitiva': "Avand responsabilitati, invatand noi abilitati, ne mentinem creierul activ. Chiar daca parti din tesutul cerebral degenereaza, activitatea mentala si psihica poate construi noi trasee pentru rezolvarea problemelor.", conf. univ. dr Carmen Adella Sirbu, SUUMCB

"Pacientul ar trebui sa se afle in centrul echipei multidisciplinare, ceea ce arareori se intampla in Romania. Comunicarea dintre pacient si medic trebuie sa se schimbe, pacientul de azi intelege si se documenteaza despre afectiunea pe care o are, ceea ce face esentiala o informare si educare corecta despre toate aspectele implicate. Este constient de implicatiile sociale, pune intrebari si incepe sa negocieze optiunile terapeutice.", Dragos Popescu, presedinte APAN Romania.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>