Published On: mie, mart. 7th, 2018

In perioada 5-9 martie 2018, activitatile de educatie juridica din judetul Braila se vor desfasura la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Braila

Desfasurate sub egida Ministerului Educatiei Nationale, in perioada 5-9 martie 2018, activitatile de educatie juridica din judetul Braila se desfasoara in aceasta saptamana si la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Braila.

Politisti ai Inspectoratului de Politie Judetean Braila, jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila, ofiteri ai Serviciului Judetean Anticoruptie Braila si specialisti ai Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galati si-au unit fortele pentru a aduce o informare completa si corecta, structurata pe teme de interes pentru elevii braileni.

Activitatile, organizate in comun cu Inspectoratul Scolar Judetean Braila, au fost analizate in Comisia judeteana de monitorizare a activitatilor preventive, constituita in baza Ordinului M.A.I. nr. 119 din 03.10.2017 privind organizarea activitatilor cu caracter preventiv in domeniul ordinii si sigurantei publice desfasurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Prima zi a saptamanii de educatie juridica a debutat cu intalniri ale politistilor si jandarmilor cu elevii din municipiul Braila, temele abordate fiind: “Faptele mele si consecintele acestora” si “Familia si familia extinsa. Violenta in familie”.

Prima tema a constituit subiect de discutii, intrebari si raspunsuri pentru elevii Scolii Gimnaziale "Sf. Andrei" Braila, scopul activitatii fiind constientizarea elevilor cu privire la modul in care ii poate afecta savarsirea de fapte penale sau contraventionale. In cadrul prezentarii, oamenii legii au urmarit intelegerea de catre elevi a urmatoarelor aspecte:

notiunile de infractiune, contraventie, raspundere penala si contraventionala, autor, complice, instigator;

influenta pe care o au anturajul, absenteismul ori consumul de alcool, tutun si droguri asupra  comportamentului tinerilor;

masurile educative aplicabile minorilor;

infractiunile/contraventiile cel mai des savarsite de minori, modalitatile de prevenire si sanctiunile aplicabile celor care le savarsesc;

recomandari pentru gestionarea starilor conflictuale care apar in mediul scolar, pentru a preveni degenerarea acestora in acte de violenta fizica;

recomandari pentru prevenirea implicarii minorilor in acte de violenta la manifestari cultural-artistice si sportive.           

A doua tema de discutie, “Familia si familia extinsa. Violenta in familie” a fost abordata de reprezentantii legii cu elevii Colegiului Economic "Ion Ghica" Braila, pentru cresterea gradului de informare al tinerilor cu privire la formele de manifestare a violentei domestice si modalitatile de prevenire si gestionare a acestora. Printre aspectele dezbatute s-au numarat:

–           notiunile de familie, familie extinsa, membru de familie;

–           drepturile si indatoririle parintesti, precum si cele ale copiilor;

–           formele de manifestare a violentei domestice, conform Legii nr. 217/2003, republicata, pentru prevenirea si combaterea violentei in familie;

–           masurile care trebuie luate de victimele violentei in familie, pentru a nu se ajunge la situatii foarte grave, care le-ar putea costa chiar viata sau, dimpotriva, le-ar putea aduce in fata justitiei. 

–           reglementarile din Codul Penal referitoare la violenta in familie si sanctiunile aplicabile  agresorilor;

–           ordinul de protectie care poate fi solicitat de victima;

–           serviciile de care pot beneficia victimele si institutiile la care pot apela pentru sprijin.

Elevii de liceu au vizionat filmul „Aripi frante”, promovat in cadrul campaniei cu acelasi nume, derulata de Politia Romana in parteneriat cu Asociatia „Necuvinte” si au primit ghiduri ale sigurantei pentru victimele violentei in familie.        

Saptamana continua cu activitati adresate elevilor Scolilor Gimnaziale "Ion Creanga " Braila si " Fanus Neagu Braila, pe tema "Comunicarea si spatiul public virtual. Pericole din spatiul social-media", dar si cu activitati de informare si prevenire a faptelor de coruptie, sustinute de ofiterii D.G.A. – Serviciul Judetean Anticoruptie Braila si adresate elevilor liceeni.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>