Published On: mie, mart. 14th, 2018

Expertii romani ajuta Georgia in implementarea legii care interzice fumatul in spatiile publice

In perioada 12-13 martie, o delegatie oficiala condusa de dl. Akaki Zoidze, presedinte al Comitetului de Sanatate si Probleme Sociale din Parlamentul Georgiei, a vizitat Romania cu scopul de a pregati intrarea in vigoare a legii de interzicere a fumatului in locurile publice si de a invata din experienta tarii noastre in reglementarea si limitarea fumatului.

Delegatia georgiana, compusa din experti in sanatate publica, reprezentanti ai Ministerului de Interne si ai societatii civile, insotita de reprezentantul biroului pentru Georgia al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se va intalni astazi cu secretarul de stat al Ministerului Sanatatii, doamna Rodica Nassar, iar in cursul zile de maine cu expertii romani in control fumatului de la Institutul National de Sanatate Publica.

Pe agenda intalnirilor se afla discutarea modului in care functioneaza locurile publice fara fumat, procedurile implicate, ratele de conformitate, problemele sau barierele institutionale sau de alt tip intalnite de Romania in cursul implementarii legii antifumat.

Autoritatile publice georgiene, sprijinite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, au lucrat la o noua legislatie privind controlul fumatului, legea urmand sa intre in vigoare de la 1 mai. In urma cu doi ani, Romania a adoptat legea care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului.

Reamintim ca fumatul este responsabil cu 16% din totalul deceselor cauzate de bolile non-transmisibile. Anual, fumatul ucide peste 7 milioane de persoane si produce pagube de peste 1,4 miliarde de dolari pe fondul cheltuielilor de sanatate si a scaderii productivitatii.

Fumatul exacerbeaza saracia, reduce productivitatea economica si polueaza aerul din interior. Prin luarea unor masuri de control asupra fenomenului, statele pot proteja sanatatea utilizatorilor de tutun si pe a celor care care nu folosesc aceste produse, dar si pot salva mediul de efectele poluante cauzate de tutun.

In prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>