Published On: joi, mart. 8th, 2018

Demersurile Consiliului National al Elevilor s-au orientat catre superficialitatea cu care sunt tratate bursele scolare de catre autoritati inca de la inceputul anului 2017

Ce se presupunea a fi o interventie simpla in sensul reglementarii nu doar a obligativitatii, dar si a unei sume minime pentru acordarea burselor, s-a dovedit a fi o lupta impotriva persoanelor aflate la cârma sistemului educational. Recent, senatorul Liviu Marian Pop, fost ministru al educatiei, a depus un amendament prin care ar urma modificarea Legii Educatiei Nationale in modul propus si dorit de singura structura de reprezentare a elevilor la nivel national.

Momentan, contextul legislativ acorda posibilitatea autoritatilor publice locale de a stabili suma aferenta fiecarui tip de bursa, in acele cazuri in care aleg sa finanteze bursele. Intr-un sistem de educatie depasit, acestea reprezinta o nevoie a elevilor care provin dintr-un mediu familial instabil, care sufera din punct de vedere al resurselor financiare, dar si o sursa de stimulare a elevilor pentru a performa in mediul scolar. Conform amendamentului propus, elevii ce se incadreaza in criteriile stabilite vor beneficia de burse, intr-un cuantum stabilit la nivel national, prin Hotarâre de Guvern, indiferent de localitatea in care invata.

Initiativa Consiliului National al Elevilor se concretizeaza dupa mai bine de un an in care reprezentantii elevilor au muncit pentru obtinerea burselor si dupa nenumarate consultari atât la nivel central, cât si la nivel local. Ne bucuram ca vocea elevilor a fost intr-un final auzita si, deoarece consideram ca bunastarea beneficiarilor primari ai educatiei este o problematica ce ar trebui sa depaseasca orice alte interese, solicitam parlamentarilor sa voteze in consecinta: pentru un pas catre un sistem educational de calitate.

„Inainte sa redactam acest proiect, am vrut sa luam un puls al situatiei reale din teritoriu. Am ramas profund indignati de diferentele inregistrate. Daca, de exemplu, in Bucuresti, se acorda burse de sute de lei, am avut cazuri in care suma raportata, in mod oficial, de catre consiliul local, nu a fost mai mare de 8,6 lei. Suntem de parere ca o reglementare la nivel national este vitala. Nu putem conta, din nou, pe bunavointa autoritatilor locale, intrucât este clar ca, pentru majoritatea acestora, educatia nu este o prioritate.", a declarat Ioana BALTARETU, presedintele Consiliului National al Elevilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>