Published On: joi, mart. 22nd, 2018

CUNOASTE SI PROTEJEAZA PATRIMONIUL CULTURAL NATIONAL!

Inspectoratul de Politie Judetean Braila a demarat cea de-a V-a editie a Proiectului ”Cunoaste si protejeaza patrimoniul cultural national”, derulat la nivel national de Politia Romana in parteneriat cu Fundatia Collegium XXI.

Scopul proiectului il reprezinta educarea tinerilor in spiritul cunoasterii si protejarii valorilor care fac parte din patrimoniul cultural national si universal.

Unitatile de invatamant din judetul Braila care vor beneficia anul acesta de informatiile, recomandarile si recompensele politistilor sunt: Scoala Gimnaziala Vadeni, Scoala Gimnaziala ”Alexandru Ioan Cuza” Braila, Liceul Teoretic “Panait Cerna” Braila, Scoala Gimnaziala Chiscani si Scoala Gimnaziala ”Ion Bancila” Braila, fiind inscrisi 764 elevi din 34 de clase de gimnaziu si de liceu si 59 de cadre didactice.

Primele sesiuni de prezentare au fost sustinute de politistii Inspectoratului de Politie Judetean Braila – Serviciul de Investigatii Criminale si compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii, la Scoala Gimnaziala Vadeni, din judetul Braila.

Politistii le-au reamintit elevilor drepturile si obligatiile ce le revin in ceea ce priveste protejarea tezaurului cultural romanesc si importanta deosebita a cooperarii dintre membrii societatii si autoritatile competente ale statului, in vederea diminuarii fenomenului infractional pe acest palier.

Specialistul in protejarea patrimoniului cultural national din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale le-a prezentat copiilor notiuni si exemple privind patrimoniul cultural, in cadrul unui material PowerPoint. Identitatea unei persoane, a unui popor, elementele de patrimoniu imaterial – numele de familie, limba materna, educatia si amintirile, dar si material – cartea de identitate, fotografiile de familie si locuinta, au fost printre primele notiuni prezentate elevilor. Acestia au aflat povestea din spatele unor imagini ale bunurilor care reprezinta marturii materiale ale transformarilor petrecute in spatiul geografic autohton, ale relatiilor omului cu natura si ale evolutiei relatiilor sociale, ale potentialului creator uman si ale contributiei poporului roman la civilizatia universala. Ganditorul de la Cernavoda, Cumintenia Pamantului, Manastirea Cozia, Palatul Mogosoaia, Cetatea din Calnic, judetul Alba, Ciobanasul cu cainele, Coroana de otel a Regelui Carol I al Romaniei, dar si Crucea din piatra din satul Scortaru Vechi, comuna Tudor Vladimirescu, judetul Braila, Statueta "Extaz" din municipiul Braila – Gradina Publica sau Grupul statuar "Pescarii” de pe Faleza Dunarii din municipiul Braila au prins viata si si-au spus povestile sub bagheta specialistului in protejarea patrimoniului cultural national.   

Elevii au fost informati si cu privire la institutiile carora le revine responsabilitatea de a proteja patrimoniul cultural national, respectiv: Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, directiile judetene pentru cultura, Politia Romana, Politia de Frontiera, autoritatile vamale, autoritatile administratiei publice locale si Inspectoratul de Stat in Constructii. De asemenea, Fundatia Collegium XXI este un partener activ al institutiilor statului in desfasurarea proiectelor si activitatilor cu rol instructiv – educativ, initiatoare a Proiectului ”Cunoaste si protejeaza patrimoniul cultural national”, derulat in parteneriat cu Politia Romana.

Activitatile dedicate protejarii patrimoniului cultural national vor continua saptamana aceasta in judetul Braila cu intalniri ale politistilor cu elevii Scolii Gimnaziale "Al. I. Cuza" din municipiul Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>