Published On: mie, mart. 7th, 2018

Care este diferenta dintre migrena si o banala durere de cap?

De cealalta parte, specialistul afirma ca durerea de cap banala poate fi un simptom al unei migrene atunci cand aceasta depaseste 4 ore si poate dura pana la 72 de ore, se intensifica treptat (de la moderata la severa), are caracter pulsatil sau trepidant, este amplificata de un efort fizic minim, de rutina, se extinde de la zonele din jurul ochilor si din zona frontala spre regiunile temporo-parietale si occipitale si uneori poate cuprinde si zona umerilor, iar cel mai frecvent senzatiile dureroase incep dimineata, dupa trezire.

"Desi multi oameni folosesc termenul "migrena" pentru a descrie orice durere de cap severa, migrena este rezultatul unor modificari fiziologice specifice care apar in creier si duc la durerea caracteristica si simptomele asociate unei migrene. Migrena este o boala neurologica organica, care are loc atunci cand un factor fiziologic determina vasodilatatie la nivelul vaselor sanguine craniene, proces in urma caruia are loc eliberarea de serotonina. Migrenele se simt sub forma unor dureri de cap intense sau severe si au simptome in plus fata de durerea de cap obisnuita. Simptomele asociate cu migrenele includ: greata, durere in spatele unui ochi sau ureche, durere in zona tamplelor, posibilitatea de a vedea pete sau lumini intermitente, sensibilitate la lumina si / sau sunete, pierderea temporara a vederii, varsaturi etc.", explica hipnoterapeutul Eugen Popa.

            Mai mult decat atat, exista factori care fac diferenta intre cefalee si migrena, astfel:

1.        Intensitatea. In timp ce ambele prezinta o durere suparatoare, intensitatea unei migrene este mult mai mare decat cea a unei dureri de cap obisnuite. Durerea se simte ca si cum ar veni din interiorul craniului si este adesea insotita de apasare in tample sau durere in spatele ochilor.

2.        Durata. Tensiunea si durerile de cap obisnuite se rezolva de obicei in cateva ore. Migrena pot dura de la 4 la 72 de ore si chiar mai mult in cazurile severe.

3.        Simptome. Migrenele vin cu o varietate de simptome in plus fata de cefalee care pot include unele sau toate din urmatoarele: fotosensibilitate (lumina este insuportabila si intensifica durerea), sensibilitatea la mediu (la fel ca in cazul luminii, sunetele si mirosurile din mediul inconjurator pot intensifica durerea), ameteli (o migrena poate provova tensiuni puternice, atat din punct de vedere mental cat si fizic), greata (datorita ametelii sau fotosensibilitatii, greata si varsaturile adesea insotesc migrena), oboseala extrema (migrena poate ingreuna somnul, iar lipsa somnului poate intensifica simptomele migrenei), locatie (migrena se simte, de obicei, doar pe o parte a capului).

4.        Fazele unei migrene. Cei care sufera de migrena vor observa, de asemenea, ca spre deosebire de o durere de cap normala, simptomele unei migrene urmeaza anumite faze. Faza 1: Faza prodromala serveste ca avertisment ca durerea este iminenta. Pacientii care sufera de migrene pot prezenta schimbari de dispozitie, letargie si o nevoie crescuta de a merge la baie. Faza 2: Aura nu este prezenta pentru toti cei care sufera de migrena. O aura poate include diferite senzatii neobisnuite, lumini stralucitoare in jurul unor figuri si forme sau linii ondulate. Acesta este un eveniment neurologic care poate aparea cu 20 pana la 60 de minute inainte de durere. Faza 3: Faza de atac este atunci cand durerea atinge apogeul. Faza 4: Faza finala este faza postdroma cand durerea a incetinit. Suferinzii pot fi epuizati, dar se pot simti, de asemenea, usurati.

5.        Cauze. Durerile usoare de cap, in general, pot avea cauze usor de urmarit. Tensiunea la nivelul capului poate fi cauzata de stres suplimentar sau de lipsa de somn. Durerile de cap pot fi si un rezultat al deshidratarii. In cazul migrenei insa pot interveni si alti factori, precum: sex si schimbari hormonale, alergii, istoria familiei si genetica, leziuni ale nervilor, cauze de mediu.

Exercitiu pentru controlul durerii de cap

1.        Identifica locul exact unde este durerea. Exact locul, la milimetru.

2.        Ce culoare are?

3.        Ce forma si dimensiune?

4.        Cum se misca sau in ce sens?

Incepe apoi sa modifici fiecare dintre aceste elemente si astfel modifici senzatia, pas cu pas. Incepi cu culoarea, apoi forma si dimensiunea, apoi sensul si viteza de miscare.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>