Published On: vin, mart. 9th, 2018

Afla ce este karma cu beneficiile si obstacolele ei

In ziua de astazi, tot mai multi oameni dau vina pe destin sau karma, atunci cand ceva merge rau!! De cate ori nu vi s-a intamplat sa auziti fraza: “Am o karma proasta”.

 Ce este de fapt aceasta karma? Si de ce o percepem doar ca pe ceva negativ? Cum putem afla beneficiile, dar si obstacolele aduse de aceasta karma? Speram sa lamurim aceste aspect in aricolul urmator.

Conceptul de karma vine din religia buddhista si inseamna actiune, fapta. Cu alte cuvinte, orice lucru pe care-l facem, orice vorba spusa la suparare sau bucurie, la un moment dat se va intoarce la noi sub forma de karma. Daca noi transmitem ganduri si emotii negative fata de o persoana sau un lucru, acele energii negative se vor intoarce la noi. Legea karmei este inevitabila si nimeni nu poate scapa de ea, pana nu o rezolva. Daca facem rau altora, ne facem rau direct noua. Daca aducem fericire cuiva, ne aducem fericire noua, caci ce oferim, vom primi la randul nostru.

Mesajul pe care ni-l transmite teoria karmei este acela de a ne dezvolta bunatatea si compasiunea fata de ceilalti si sa renuntam la egoism, orgoliu, superioritate.

Tot din traditia buddhista aflam ca exista mai multe tipuri de karma: karma internationala, karma nationala, karma unui oras, karma de familie si karma individuala. Toate aceste karme sunt legate intre ele, si nu putem rezolva datoriile karmice decat prin intelegere si compasiune.

Orice vorba sau actiune creaza o forta energetica ce se va intoarce la noi, intr-un moment din viata. Interesant este faptul ca, daca noi facem rau cu buna stiinta cuiva, acel rau se intoarce impotriva noastra, lovindu-ne in punctele vulnerabile. Spre exemplu tinem foarte mult la copilul nostru, iar el, de la o vreme intampina diverse obstacole, sau se imbolnaveste des, ori poate nu reuseste sa realizeze nimic din ce isi propune. Si noi ne suparam ca nu intelegem de ce se intampla asa ceva. Dar nu ne gandim niciodata ca faptele si actiunile noastre se resfrag asupra persoanelor foarte apropiate noua. Legea karmica sustine ca un om poate evolua doar prin suferinta si prin cei apropiati lui.

Atunci cand optam pentru actiuni care ii fac pe cei din jurul nostru fericiti, aducem buna dispozitie, ajutam si transmitem ganduri pozite, totul in jurul nostru si chiar noi insine ne vom schimba vizibil. Cea mai buna cale de a intelege si fructifica efectele legii karmice este aceea de a fi constienti, clipa de clipa, de gandurile si actiunile noastre. Cu cat devenim mai constienti de actiunile noastre, cu atat mai multe decizii corecte vom lua.

Ce se intampla insa cu karma din trecut si cum ne influenteaza ea prezentul?  In primul rand, trebuie sa ne platim datoriile, care, in majoritatea cazurilor implica suferinta. In al doilea rand putem transforma karma intr-o experienta placuta, cu ajutorul unei atitudini positive. De exemplu, daca ne rupem piciorul in timp ce jucam fotbal, ne putem intreba: “ Care este mesajul pe care Universul incearca sa mi-l transmita?”.  Poate ca mesajul consta in faptul ca trebuie sa incetinim ritmul alert al vietii, sa devenim mai atenti la ceea ce ne inconjoara si sa fim mai buni observatori. Asta inseamna transformarea karmei negative in karma pozitiva. Daca patim ceva rau, ne accidentam, ne suparam ca un proiect nu a iesit cum am dorit, sa incercam sa nu mai emitem ganduri negative, furie, suparare, tristete, ci, sa incercam sa intelegem motivul si sa gasim o solutie.

Spalarea karmei o putem compara cu spalarea unei rufe foarte murdare intr-o apa curata. Cu cat o spalam mai des, cu atat mai curata devine.  Asa si noi, daca vrem sa ne purificam si sa spalam karma, trebuie in primul rand sa renuntam la ego! Odata scapati de acest egoism, putem lasa locul compasiunii, si sa incercam sa ajutam prin orice mijloace fiecare persoana pe care o intalnim in drumul nostrum! O simpla vorba buna, un zambet adresat unui om ingandurat, o imbratisare pot face minuni in viata noastra. Haideti sa incercam sa daruim si sa fim mai buni. Cu siguranta nu avem nimic de pierdut, ci doar de castigat!

Multumim colaboratorei noastre, Oana Martinas!

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>