Published On: mar, feb. 13th, 2018

Ridicarea vizelor, candidatura Romaniei la OCDE, Parteneriatul Strategic Romania-SUA, pe agenda discutiilor dintre prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, si ambasadorul SUA, Hans Klemm

Prim-ministrul Guvernului Romaniei, Viorica Dancila, l-a primit ieri, 12 februarie 2018, pe ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, E. S. domnul Hans Klemm, in vizita de prezentare.

Cu ocazia intrevederii, premierul roman si ambasadorul SUA au facut o scurta trecere in revista a Parteneriatului Strategic dintre tara noastra si Statele Unite, remarcand dinamica deosebit de pozitiva a acestuia in anul care s-a incheiat si perspectivele de dezvoltare in continuare ale acestuia.

Prim-ministrul Viorica Dancila a exprimat angajamentul ferm al intregului Executiv, cat si al sau personal, pentru extinderea si aprofundarea in continuare a Parteneriatului Strategic pe toate dimensiunile sale, subliniind rolul special alocat de Romania relatiei cu Statele Unite in economia politicii externe si de securitate a tarii noastre.

Cu prilejul trecerii in revista a aspectelor determinante ale cooperarii bilaterale romano-americane, premierul roman a abordat discutia cu privire la perspectivele posibilitatii de a elimina, in cursul acestui an, obligativitatea vizelor de scurta sedere pentru cetatenii romani care calatoresc in SUA, prin includerea Romaniei in Programul Visa Waiver.

In continuare, oficialul roman a subliniat cresterea semnificativa a resurselor alocate de catre Romania inzestrarii fortelor armate si cresterii capabilitatilor acestora si a exprimat convingerea ca programele de achizitie vor juca un rol important asupra intregului ansamblu al Parteneriatului Strategic, urmand sa produca efecte dincolo de colaborarea in materie de securitate, inclusiv prin dinamizarea cooperarii economice dintre tara noastra si Statele Unite ale Americii.

Ambele parti si-au exprimat determinarea de a colabora in vederea intaririi segmentului economic al Parteneriatului Strategic, pornind de la rezultatele foarte bune ale cooperarii bilaterale inregistrate in 2017.

In context, prim-ministrul Viorica Dancila a subliniat deschiderea economiei romanesti fata de investitorii americani, incurajand misiunea diplomatica a SUA la Bucuresti sa transmita, cat mai curand posibil, o lista a companiilor americane interesate sa investeasca in Romania. Premierul a subliniat importanta investitorilor americani pe piata romaneasca, evidentiind importanta acordata de Executiv acestui proiect major de investitii. Totodata, concretizarea si succesul acestui proiect sunt esentiale pentru aprofundarea cooperarii economice  bilaterale, a subliniat prim-ministrul Viorica Dancila.

De asemenea, seful Executivului a evidentiat consistenta candidaturii Romaniei la OCDE, solicitand sprijinul SUA pentru promovarea acesteia.

Prim-ministrul Viorica Dancila si-a exprimat ingrijorarea privind caderea de saptamana trecuta a indicelui Dow Jones (implicit a bursei) si, totodata, speranta ca aceasta situatie nu va continua intrucat ar genera potentiale efecte la nivel global.

Totodata, cu ocazia intrevederii, premierul roman a transmis partii americane invitatia de a participa, la cel mai inalt rang, in septembrie, la Bucuresti, la reuniunea statelor "Initiativa celor Trei Mari".

Ambasadorul Hans Klemm a exprimat convingerea privind continuarea dinamicii pozitive in relatia bilaterala si interesul misiunii diplomatice a Statelor Unite la Bucuresti, de a continua dialogul cu institutiile din Romania, in vederea implementarii proiectelor comune si valorificarea oportunitatilor oferite de Parteneriatul Strategic pentru promovarea valorilor si intereselor celor doi parteneri.

Totodata, ambasadorul SUA a transmis aprecierea partii americane pentru faptul ca Romania promoveaza un model in ceea ce priveste egalitatea de gen, prin numirea unei femei la conducerea Executivului, si a subliniat disponibilitatea de a sprijini eforturile sale de a consolida Romania si relatiile romano-americane.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>