Published On: joi, feb. 22nd, 2018

Polidin este vaccinul care a tinut Romania sanatoasa! S-a lucrat sase ani la acest preparat, dar in scurt timp a disparut brusc pe de piata!

In anii 1960, mai multi cercetatori romani au testat pe propriile corpuri un vaccin ce avea sa protejeze multe alte persoane de infectii, decenii la rand. „Ne-am injectat sase zile la rand cate 2 mililitri”, isi aminteste fosta sefa de productie a acestui vaccin, Sylvia Hoisie, ajunsa acum la 90 de ani.

Sylvia Hoisie si-a trait tineretea intr-un cosmar. Dupa anul 1940, fiind evreica, ea nu avea voie sa mearga la film, nici sa mearga cu bicicleta, sau sa se bucure de un aparat de radio. Mai mult, colegele o stigau „Jidanca”. Din pacate mai tarziu va fi deportata in Transnistria si va trai in mizerie si foamete.

Dupa ce razboiul s-a terminat, ea s-a intors in Romania si a terminat facultatea de medicina pentru ca mai apoi sa aiba un rol extrem de important in aparitia Polidinului. Ce este Polidinul? Acea injectie dureroasa pe care am facut-o multi dintre noi dar care reusea sa ne fereasca de infectii, gripa, dar, mai ales, ne intarea imunitatea.

„In anii 60, tari europene precum Franta, Germania, Elvetia si chiar Polonia foloseau deja preparate imunostimulatoare, gandite pentru ca organismul sa poata lupta cu o gama larga de infectii bacteriene. Importata din straini, ideea a prins puternic la Iasi si Bucuresti, unde o echipa de cercetatori foarte tineri s-a apucat rapid de treaba”, potrivit Great News.

„La Iasi, din colectivul care a inceput cercetarile faceau parte patru persoane, dar la Bucuresti erau mai multi. Eram cu totii foarte tineri, media de varsta fiind in jur de 25-26 de ani, si plini de chef de lucru”, isi aminteste sylvia Hoisie.

Pentru crearea Polidinului s-a muncit 6 ani, toate ingredientele folosite erau din Romania. Ce isi mai aminteste cercetatoarea: „Microbii erau indigeni, tulpinile fiind izolate de la oameni bolnavi. Nu luam microbi din Franta ca sa-i aducem in Romania. Pe langa microbii indigeni, in compozitia produsului intrau bila de bou, fenol, apa distilata si clorura de sodiu, dar putem spune ca si fiola constituia tot un ingredient. Aceasta cercetare a fost de durata, uneori istovitoare. Am obtinut preparatul prin 1962-1963 si apoi am inceput munca de cercetare pe animale de laborator: soarece alb, cobai, iepuri. Cei de la Bucuresti aveau o tematica, noi de la Iasi, o alta tematica de investigat. Asa am reusit sa observam ca preparatul poate sa opreasca o infectie, mai ales infectiile tractului respirator superior”.

In primavara lui ’66 vaccinul era recunoscut oficial de catre autoritatile din Romania, dupa ce au fost efectuate mai multe teste pe animale. Acum urma testul suprem, testarea pe oameni: „L-am testat pe noi. Ne-am injectat sase zile la rand cate 2 ml de Polidin si toate reactiile au fost bune. Si asa am primit dreptul de a-l produce. Dupa ce l-am produs a inceput adevarata cercetare: sa vedem in ce afectiuni este eficient, daca nu produce la copii efecte adverse, daca putea fi prescris si femeilor insarcinate, daca nu avea o actiune toxica asupra fatului. Apoi, am primit permisiunea de a-l testa pe comunitati, pentru a vedea daca poate fi facut anterior perioadelor de gripa, si rezultatele au fost bune. Toata munca noastra era prezentata anual la sesiunile stiintifice ale Institutului Cantacuzino din Bucuresti, pentru ca unitatea era si de cercetare, si de productie”.

Dupa acest pas urias, a fost demarata productia, la inceput nu existau aparate, asa ca vacinul era fiolat manual. Din anii 70 acesta a inceput sa fie produs in numar mare de unitati, prin intermediul aparaturii moderne. La sfarsitul anilor 90 erau produse chiar si 15 milioane de Polidin anual fiindca medcii il ofereau pacientilor cu infectii respiratorii.

Polidinul a fost o victorie uriasa pentru Institutul Cantacuzino, iata ce mai spune despre asta Hoiste: „Colectivul s-a inmultit, au venit medici tineri si tehnicieni si am reusit sa mai obtinem si alte preparate: un ser specific pentru infectiile cailor respiratorii superioare numit Bronhodin, in concentratii diferite, sau Aerodin, care erau cu instilatie nazala. Mai tarziu, am creat un preparat care continea Candida si care avea un rezultat foarte bun in alergii (IBC 10), apoi ne-am gandit sa facem un produs de administrat pe cale orala, si asa a aparut Orostim. In anii ’70, la Iasi, s-a produs si vaccinul antiholeric. A fost nevoie de mare atentie, caci erasuficient sa patrunda in apa curenta doar cativa microbi, mai ales ca tevile de apa sunt aproape de cele de la canalizare, si s-ar fi declasat o epidemie in oras. Si totusi nu am avut niciun accident”.

Si totusi, Polidinul a fost ,,UCIS”! De ce s-a intamplat asa ceva? Totul a inceput in anul 2000: ,,In anul 2000 se stia ca Romania va intra in Uniunea Europeana si ne pregateam sa facem o serie de schimbari. Una dintre ele se referea la trecerea a tot ce insemna productie pe calculatoare. Am reusit, dar s-a cerut ca circuitele de productie sa fie refacute, pentru ca circuitele produselor noastre se intretaiau. Un lucru care ne-a lovit puternic a fost acela ca nu mai aveam voie sa folosim la Polidin ingrediente romanesti, ci doar standardizate, asa ca am primit substante chimice standardizate, care insa nu s-au potrivit cu cele cu care lucram noi, de unde a rezultat mult rebut. […] Eu am iesit la pensie in 2003, dar am urmarit evolutia produsului. Cum va spuneam, dupa cerintele Uniunii Europene, productia a inceput sa scada, iar, pe de alta parte, banii pe care i-a castigat institutul din Iasi nu au fost investiti pe plan local, ci la Bucuresti, dar nu stiu in ce conditii, ca nici ei nu au reusit prea multe. Polidinul nu se mai produce din anul 2012. S-a incercat sa se mai fabrice la Bucuresti cu personalul de la institutul din Iasi, dar nu s-a reusit, principala cauza fiind circuitele de productie necorespunzatoare”.

Sylvia Hoisie a mai declarat ca productia ar putea fi reluata in orice moment: „In principiu, productia poate fi reluata. Din nefericire, cladirea Institututului Cantacuzino din Iasi s-a degradat. Chiar daca ar dori cineva sa reporneasca productia in prezent, este imposibil la Iasi. Trebuie adusa aparatura moderna si personal. Stiti medici care ar vrea sa lucreze pentru un salariu de 2.000 de lei?”.

 

Sursa:liberoman.com

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>