Published On: joi, feb. 1st, 2018

Noul premier viseaza la cai verzi pe pereti / Dancila vrea sa faca 350 de km de autostrada, desi in ultimii 30 de ani nu s-au facut nici 750 de km

Aceasta saptamana a fost una ocupata pentru noul premier Viorica Dancila. Probabil munca “grea” de cand a fost investita in functia de premier a afectat-o serios pe aceasta. Dancila a spus de la tribuna Parlamentului ca va finaliza 350 de kilometri de autostrada, dar noul ministru al Transporturilor a ezitat sa confirme vreo cifra. Aceasta declaratie e o mare “gogoasa” fiind departe de adevar, in contextul in care in ultimii 30 de ani in Romania au fost construiti doar 748 de km de autostrada. Practic, noul premier viseaza sa faca in 2-3 ani cam jumatate din cat s-a facut in 30 de ani.

“Obiectivul mandatului meu e ca Romania sa fie in prima jumatate a clasamentului economiilor cele mai puternice din UE in 2020. (…)Infrastructura rutiera şi feroviara: unde vom finaliza in urmatorii ani 350 de kilometri de autostrada şi 250 de kilometri de cale ferata”, a spus Dancila.

Reprezentantii Asociatiei Pro Infrastructura afirma ca declaratia premierului referitoare la inaungurarea a 350 de kilometri de autostrada pana in 2020 si modernizrea unor sectoare de drum si cale ferata este ”total iresponsabila, o alta minciuna si o noua promisiune fantezista”. Potrivit acestora, Romania are in lucru 175 de kilometri de autostrada care posibil sa fie dati in folosinta pana in 2020, daca nu se mai reziliaza contracte, si are in faza de licitatii proiecte pentru alti 175 de kilometri, dar considera ca este ”imposibil” sa fie inaugurati in urmatorii trei ani.

“In Parlament, noul prim-ministru Viorica Dancila a spus ca ‘pana in 2020 se vor inaugura 350 de km de autostrada, 250 de km de cale ferata modernizata, iar numarul drumurilor modernizate va creste cu 50%’. Evident, este inca o declaratie vaga, menita sa dezinformeze, total iresponsabila, o alta minciuna si o noua promisiune fantezista.(…) ceste tronsoane pot fi gata pana la finalul anului 2020 (in 3 ani de zile) DACA nu se va rezilia niciunul (exista acest risc) si DACA se vor rezolva la timp blocajele birocratice si tehnice. Deci este fezabil, DACA autoritatile si constructorii isi fac treaba, ca la final de 2020 sa vedem finalizate si deschise toate aceste segmente de autostrada.(…) Cu alte cuvinte, Viorica Dancila incearca sa ne convinga ca TOATE aceste loturi vor fi INAUGURATE in urmatorii 3 ani. Ele nici macar nu au castigatori desemnati, ce sa mai vorbim de contracte semnate, avize si autorizatii emise si constructori in teren, unele licitatii abia fiind lansate, altele avand serioase probleme birocratice, procedurale si/sau tehnice. In mod evident, mai ales daca luam in considerare felul in care autoritatile s-au achitat de obligatii in ultimul an (contracte reziliate si blocate, incapacitatea de a trece la timp peste etapele birocratice si chiar tergiversarea deschiderii unui lot de autostrada finalizat 100%), este IMPOSIBIL, realist vorbind, sa se inaugureze 350 km de autostrada in urmatorii 3 ani”, sustine Asociatia Pro Infrastructura.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>