Published On: mie, feb. 14th, 2018

Joi , 15 februarie 2018 ,orele 18.00 la Sala ”Bujor Macrin” va invitam sa revedeti spectacolului ”PRINTUL NEFERICIT ”

Joi , 15 februarie  2018 ,orele 18.00 la Sala ”Bujor Macrin” va invitam sa revedeti  spectacolului ”PRINTUL NEFERICIT ”, sau ”La Double Inconstance”, titlul original al piesei marelui autor francez, Pierre de Marivaux. Un proiect teatral inedit si incitant pentru artisti, dar si pentru public, o alegere regizorala inspirata, in persoana Sanzianei Stoican, care se afla la a doua experienta pe scena Teatrului ”Maria Filotti”, dupa ”Casa” rusului Evgheni Griskovet.

Traducerea piesei a fost realizata de Sabrina Iaschievici, scenografia, expresiva si perfect adaptata spatiului Salii Studio a Teatrului Maria Filotti  este semnata de Valentin Varlan, iar distributia, performanta, deosebita, numai are nevoie de nicio prezentare : Emilian Oprea , Mihaela Trofimov, Silviu Debu , Narcisa Novac, Valentin Terente, Corina Bors si Adrian Stefan.

Ca si in alte comedii ale lui Marivaux, precum Jocul dragostei si-al intamplarii, Insula sclavilor, Triumful dragostei, Falsa servitoare sau Vicleanul pedepsit si in Printul nefericit multe dintre caracterele in jurul carora creste povestea apartin Commediei dell’arte, astfel intalnim scene rezolvate in cheie comica de celebrul Arlechino, drame nebanuite, iubiri nerostite sau secrete halucinante, tradari nemaiintalnite si conflicte fara precedent. Orice comedie reusita are un final pe masura.

„Tu esti responsabil pentru propria fericire, asa ca nu-i impovara pe ceilalti cu greutatea unui sentiment atotcuprinzator, indefinibil si rarisim. Cam asa suna textele motivationale contemporane, ca o reteta in zece pasi care poate sa-ti schimbe viata cat ai pocni din degete. Poti sa fii deja fericit, dar daca fericirea ta nu se incadreaza in anumite tipare, nu e valabila. Poti sa ai o viata relativ implinita, dar daca nu se desfasoara conform cutumelor impuse de altii, nu e suficient de buna.

Fericirea contrafacuta, peticita din orgolii, minciuni si farse; fericirea impusa cu forta, fericirea desfigurata de indoieli si tradari este una dintre temele explorate in noul spectacol, „Printul nefericit” („La Double Inconstance”) de Pierre de Marivaux, montat la Teatrul „Maria Filotti” din Braila. Dintr-un text care a avut premiera pentru prima data in 1723 la Hôtel de Bourgogne, Sanziana Stoican creeaza o comedie satirica puternic modernizata, cu un limbaj racordat la vremurile noastre, cu un stil de joc care imbina modul declarativ cu cel asumat si interiorizat, respectand trasaturile personajelor inspirate din commedia dell’arte si, in acelasi timp, investindu-le cu o aura contemporana care naste in spectator sentimentul de empatie, si nu senzatia ca urmaresti un spectacol de epoca, greu de ingurgitat.

Doua cortine din lanturi aurite delimiteaza si reconfigureaza la nevoie spatiul scenic, exprima abundenta si minimalismul deopotriva, functionalitatea, dar si apanajul regalitatii, laolalta cu vesela eleganta si coroana care straluceste ademenitor precum cele de la muzeu. Scenografia lui Valentin Varlan e clara ca o mapa care iti calauzeste privirea, deloc excesiva in obiecte – multe fiind folosite ca semn al puterii – reusind sa armonizeze eleganta de la curte cu apucaturile grosolane ale paturii de jos care aduce in prim-plan lada cu bere. Niciun element nu pare inopinat, nici amestecul de muzica clasica cu hard rock, nici costumul de epoca a lui Trivelin alaturi de uniforma Flaminiei, nici mantia rosie ca sangele a printului sau echipamentul sport de la Nike. Sanziana Stoican si Valentin Varlan ofera o interpretare in dulcele stil clasic a piesei lui Marivaux, dar suta la suta moderna, fara sa para o incercare exagerata sau chinuita.” Oana Bogzaru –yorick. ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>