Published On: mie, feb. 14th, 2018

Intalnirea anuala a Grupului de Lucru Antidrog la Prefectura Braila

Centrul de Prevenire, Evaluare si  Consiliere  Antidrog  Braila a organizat sedinta anuala a Grupului de Lucru Antidrog,  ieri, 13.02.2018, la sediul Prefecturii Braila – Sala Ronda. Acesta a fost infiintat prin Ordin de Prefect, cu scopul  implementarii  Strategiei Judetene Antidrog – un instrument de referinta in raport cu institutiile care lupta pentru combaterea si prevenirea consumului ilicit de droguri la nivel judetean.

Pe ordinea de zi au fost prezentate principalele obiective propuse si atinse in anul precedent, impreuna cu partenerii institutionali si au fost formulate propuneri pentru anul in curs.

La intalnire au luat parte reprezentanti ai administratiei publice locale, I.P.J, I.S.J., penitenciarelor, I.J.J,  consiliului judetean al elevilor, ONG-urilor locale, D.G.A.S.P.C, Politiei locala, S.C.C.O., D.A.S, Protoieriei, C.J.R.A.E., Bibliotecii Judetene, D.J.S.T.

Elementul de noutate in anul analizat l-a reprezentat  primul  studiu local realizat in randul liceenilor  braileni, care a cuprins toate tipurile de droguri. Agentia Nationala Antidrog a realizat in perioada 2016 – 2017, studii locale la nivelul tuturor structurilor teritoriale (47) cu scopul de a cunoaste dimensiunile fenomenului in fiecare judet şi sector din Bucureşti, pentru a oferi o diagnoza locala care sa orienteze activitatea de prevenire a specialistilor din centrele judetene.

La nivelul judetului Braila, esantionul reprezentativ (stratificat bistadial, tip cluster) a fost compus din 719 subiecti, cu o eroare de ± 3,5%, la un nivel de incredere de 95%. Instrumentul de colectare a datelor – chestionarul anonim autoaplicat, a cuprins intrebari referitoare la consumul de tutun, alcool, droguri ilicite, factori de risc si protectie, perceptia asupra riscului de consum, etc. Specialistii C.P.E.C.A. Braila au inmanat elevilor din esantion chestionarele studiului si plicurile autosigilante pentru asigurarea confidentialitatii.

Rezultatele colectate au condus catre urmatoarele date cu privire la prevalenta consumului de droguri licite si ilicite:

TUTUN

Peste jumatate (51%) dintre elevi au declarat ca au fumat cel putin o data in viata, doi din cinci (41%) cel putin o data in ultimele 12 luni, iar o treime (32%) au declarat ca au fumat cel putin o data si in ultimele 30 de zile.

ALCOOL

Analiza datelor indica faptul ca majoritatea adolescentilor (92%) au consumat bauturi alcoolice cel putin o data in viata, iar aproximativ doua treimi (63%) au consumat alcool cel putin o data in ultimele 30 de zile. 

Pentru toate cele 3 tipuri de prevalente (de-a lungul vietii, in ultimul an si ultima luna), sunt valori semnificativ statistic mai mari in cazul baietilor.

Aproape toti au mentionat ca au consumat alcool cel putin o data in viata (96,4%, respectiv 96,9%), 9 din 10 au raportat ca au consumat alcool in ultimul an, iar doua treimi (66,2%) dintre ei au raspuns ca au consumat alcool in ultima luna. De remarcat este faptul ca 60% dintre elevi, indiferent de anul de studiu in care sunt inregistrati, au mentionat ca au consumat alcool cel putin o data in ultimele 30 zile.  

In ceea ce priveste consumul de alcool cu medicamente: 1,6% dintre adolescenti au consumat alcool cu medicamente cel putin o data in viata; iar mai putin de jumatate dintre acestia (0,6%) au declarat ca au consumat cel putin o data si in ultimele 30 de zile. Valorile sunt similare pentru ambele sexe.

DROGURI ILICITE

La nivelul judetului Braila, 10% dintre elevi au declarat ca au consumat cel putin o data in viata droguri ilicite si/sau NSP (Noi Substante Psihoactive) si/ sau tranchilizante/ sedative fara prescriptie medicala si/sau inhalanti si/sau steroizi anabolizanti; 4% au declarat ca au consumat cel putin o data in ultimele 12 luni, iar 2% cel putin o data in ultimele 30 de zile.

Luand in considerare criteriul ”an de studiu”, valorile inregistrate cresc progresiv, in acelasi timp cu anul de studiu: cele mai mari valori pentru toate tipurile de prevalenta sunt observate la elevii de clasa a XII a, in timp ce, cele mai mici la cei de clasa a IX-a.

Dupa tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se inregistreaza in cazul consumului de canabis/hasis – 8%; in clasamentul preferintelor urmeaza consumul de NSP–2,7%,  cocaina/crack – 1%, inhalanti, tranchilizante/sedative fara prescriptie medicala cu 0,8% fiecare. Niciun elev nu a declarat consum de droguri injectabile si ketamina.

8% dintre elevi au declarat ca au consumat canabis/hasis cel putin o data in viata; 4% au declarat ca au fumat cel putin o data in ultimele 12 luni si 2% in ultimele 30 de zile.                                             

Cele mai mari valori ale prevalentelor, indiferent de perioada de timp analizata, se inregistreaza in cazul elevilor din clasa a XII-a.

Disponibilitatea drogurilor

22%  dintre adolescenti declara ca, daca ar dori, şi-ar putea procura uşor sau foarte uşor inhalanti. Dintre drogurile ilicite, in opinia elevilor, facil (destul de usor sau foarte usor) de procurat sunt: marijuana/hasis (12%), steroizii anabolizanti (11%) si NSP-urile (9%), iar cel mai dificil de procurat sunt: ketamina, heroina si amfetaminele.

Referitor la perceptia riscurilor pe care le implica consumul de substante psihoactive, datele studiului arata ca: aproximativ doua treimi (62 – 68%) dintre adolescenti atribuie un risc ridicat consumului regulat de NSP sau alte droguri ilicite (amfetamine, ecstasy sau marijuana/ hasis), fumatului zilnic a mai mult de un pachet de tigari si consumului frecvent a 4-5 pahare de alcool; consumul compulsiv de alcool este asociat cu un risc ridicat de 59% dintre adolescenti; aproximativ jumatate (40 -50%) atribuie un risc ridicat consumului experimental de droguri ilicite si doar 13% atribuie un risc ridicat consumului ocazional de tutun.

Concluzionand, putem afirma ca datele prelucrate au evidentiat ca majoritatea adolescentilor (92%) au consumat bauturi alcoolice cel putin o data in viata, jumatate (51%) au fumat cel putin o data in viata, doi din cinci adolescenti (44%) au consumat alcool in exces, cel putin o data in viata, ajungand la starea de ebrietate, 10% dintre elevi au consumat cel putin o data in viata droguri (inclusiv tranchilizante/ sedative fara prescriptie medicala, inhalanti sau steroizi anabolizanti), iar 2% au consumat cel putin o data in viata alcool cu medicamente.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>