Published On: mie, ian. 3rd, 2018

RETROSPECTIVA anului 2017: Leul plateste oalele sparte de politicieni

Anul abia incheiat ar fi trebuit sa fie unul pozitiv pentru leu. Cu o alianta stabila la guvernare, cu una din cele mai importante cresteri economice din UE, existau cele mai favorabile premise. Dar…

Dupa un 2016 incheiat cu un curs de 4,5471 lei, euro a scazut in 8 februarie la 4,4888 lei.

Intre timp, in noaptea de 31 ianuarie/1 februarie a fost emisa celebra OUG 13, care a provocat cele mai mari proteste de strada din ultimii 27 de ani.

Putini credeau ca „mamaliga” romaneasca va avea taria sa ramana in strada in ciuda frigului care se abatuse asupra Romaniei. Chiar daca ordonanta a fost retrasa, raul fusese facut. Leul a devenit „victima” unor politicieni care au inceput prin a da vina pe propriul guvern (!), de unde si motiunea de cenzura anti-Grindeanu, pe multinationale, pe finantarea straina. Inca putin si ar fi reaparut „agenturilii straine”. Dar acestea au lasat locul „statului paralel”.

Euro s-a stabilizat in dreptul pragului de 4,5 pentru cateva luni, dupa care scaderea constanta a increderii in performatele guvernamentale l-a dus spre 4,6 lei. Cresterea salariilor bugetarilor si a pensiilor in dauna investitiilor in infrastructura, a impins deficitul de cont aproape de pragul critic de 3%, adancind, de asemenea, deficitul comercial, prin cresterea consumului, implicit a importurilor.

Oficialii BNR au atras atentia inca de la inceputul lui 2017 asupra faptului ca leul nu avea spatiu de apreciere, ca in alti ani, si ca va fi mai atenta la nivelul dobanzilor, odata cu reducerea volumului de imprumuturi in valuta de la 65%, din totalul de creditare, la circa 40%.

Pragul de 4,6 lei este depasit la inceputul lui noiembrie, spre finalul lunii fiind atins un nou maxim istoric de 4,6551 lei.

Cea mai mare parte a lui decembrie a fost calma, datorita vanzarilor de valuta la care au recurs companiile care isi pregateau sumele necesare pentru plata taxelor si impozitelor dar si a bonusurilor salariale.

Ultima saptamana a anului a gasit leul decuplat de celelalte monede din regiune, care s-au apreciat fata de euro. De altfel, cea poloneza a reusit sa se aprecieze de la 4,41, la finalul lui 2016, la 4,18 zloti, in timp ce cea maghiara a incheiat anul in jurul pragului de 310 forinti.

Dupa mini-vacanta de Craciun cursul a urcat la 4,6515 lei iar ultima sedinta a anului s-a deschis la 4,654 lei. Presiunea pe cumpararea de valuta a provocat atingerea unui nou maxim istoric, de 4,6597 lei, insa cotatiile euro au sarit pana la 4,674 lei, valori care nu au mai fost atinse vreodata.

Incordarea din piata valutara s-a reflectat si la nivelul caselor de schimb bancare, unde euro se vindea intre 4,71 si 4,738 lei.

Media anuala de 4,55 lei folosita de guvern pentru proiectia bugetara din 2018 pare a fi un  reper fara valoare, avand in vedere situatia incordata din economie, nemultumita de „revolutiile fiscale” care au bulversat atat patronatele cat si sindicatele.

Membrii CFA Romania vad o valoare medie a euro in urmatoarele sase luni de 4,6891, miza crescand pentru orizontul de 12 luni la 4,7329 lei.

Nici segmentul monetar nu arata mai bine, cresterea inflatiei provocand majorarea dobanzilor, obligand BNR sa imprumute bancile comerciale, prin operatiuni de tip repo.

Pentru cei de la CFA Romania indicele ROBOR la trei luni va sari in urmatoarele 12 luni la 3,25%.

Incepand cu luna septembrie indicii ROBOR au reinceput sa creasca, dupa o lunga perioada in care au stagnat in apropierea nivelului de 1%, in conditiile in care creditarea in lei a crescut mult mai rapid decat cea in valuta.

Indicele la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, care afecteaza in mod direct nivelul ratelor la imprumuturile de nevoi personale, a incheiat anul trecut la 2,05%, comparativ cu 0,9% la finalul lui 2016. Reamintim ca acest indice nu a mai depasit pragul de 2% din noiembrie 2013. Conform BNR, o eventuala crestere la 4% ar pune in dificultate majoritatea companiilor si ar frana semnificativ investitiile.

La randul sau indicele ROBOR la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, a incheiat 2017 la 2,27%, fata de 1,11% la finalul celui precedent

Ajutat de evolutiile de pe pietele internationale, unde dolarul si francul elvetian au pierdut teren in fata euro, leul s-a putut aprecia fata de acestea.

Ultima sedinta din decembrie a adus un curs al dolarului de 3,8915 lei, comparativ cu 4,3408 lei la inceputul anului, in timp ce francul elvetian a coborat de la 4,2210 la 3,990 lei

De la 1,04 dolari, la inceputul anului, atunci cand moneda americana beneficia de suportul investitorilor, care mizau pe cele trei majorari ale dobanzii-cheie a Fed din 2017 dar si pe  optimismul privind politica economica a noului presedinte al SUA, la sfarsitul lui decembrie euro a urcat pana la 1,2026 dolari, maximul ultimelor trei luni, pietele americane inchizand 2017 la 1,2005 dolari.

Deprecierea monedei americane a fost un avantaj pentru marfurile denominate in dolari, care au beneficiat, de asemenea, de redresarea comertului si a cererii mondiale.

Bitcoin, marea surpriza a ultimilor ani, a incheiat 2017 la o valoare de 14.310,94 dolari, recuperand o parte din pierderile suferite dupa decizia luata de autoritatile sud-coreene de a interzice schimburile anonime de cripto-monede si de a intari lupta impotriva utilizarii acestora in scopul spalarii banilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>