Published On: mar, ian. 23rd, 2018

Reprezentantii elevilor cer siguranta in scoli

Consiliul National al Elevilor, structura reprezentativa a elevilor din Romania, trage un semnal de alarma cu privire la frecventa cu care sunt incalcate o sumedenie de drepturi ale copiilor si elevilor.

In ultima perioada, s-a putut observa o crestere a numarului de aparitii in mass-media a cazurilor de abuz, indreptate asupra copiilor.

Un caz revoltator al unui profesor de religie care s-ar fi masturbat in fata clasei, in timpul orei, la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu" Copsa Mica, din judetul Sibiu, a facut inconjurul tarii. Condamnam aceasta actiune cu caracter pornografic a profesorului si subliniem faptul ca astfel de manifestatii nu trebuie sa existe in mediul scolar.

Un alt caz, petrecut de data aceasta in orasul Calan, din judetul Hunedoara, este despre un elev, in varsta de 10 ani, care a fost victima violentei fizice din partea invatatoarei. In timpul orei de curs, copilul a fost agresat de catre cadrul didactic, iar bunica acestuia l-a dus la Unitatea de Primiri Urgente din Calan, pentru a i se acorda ingrijiri medicale, deoarece prezenta leziuni la nivelul buzei inferioare.

De asemenea, un alt caz de abuz a avut loc in judetul Olt. De aceasta data, o eleva de 14 ani a fost agresata sexual, in perimetrul unitatii de invatamant, de catre unul dintre muncitorii care realiza lucrarile de alimentare cu apa.

In luna septembrie a anului 2017, Consiliul National al Elevilor a publicat Raportul privind Implementarea Statutului Elevului la nivel National (RISEN), document care contine date statistice alarmante cu privire la anumite aspecte din scolile din Romania. Astfel, aproape o treime din elevii respondenti nu se simt sau se simt doar partial in siguranta la scoala, iar cazurile prezentate mai sus concretizeaza aceasta nesiguranta simtita in randul elevilor. Pe langa aceste tipuri de violenta si abuz la care sunt expusi elevii, exemplificate mai sus, amintim si fenomenul de bullying. Astfel, conform unui studiu lansat in anul 2016 de catre organizatia Salvati Copiii Romania, 1 din 4 copii este umilit in mod repetat in grupul de amici, iar 4 din 10 copii au fost raniti urmare a comportamentelor violente repetate ale altor colegi. Toate aceste lucruri releva un adevar dezamagitor despre sistemul de invatamant din Romania: politicile publice pentru prevenirea si combaterea violentei in mediul scolar sunt ineficiente. Astfel, dreptul la integritate fizica si psihica, garantat de Constitutia Romaniei, este deseori incalcat. Precizam ca una dintre noile reglementari incluse in ROFUIP, anume aceea ca pe durata orelor de curs elevii trebuie sa depoziteze telefoanele in locuri special amenajate din sala de clasa, va ingreuna si impiedica identificarea abuzurilor comise in timpul orelor de curs.

Incepand cu anul 2018, copiii si, implicit, elevii, beneficiaza de o noua parghie pentru a se asigura ca drepturile lor sunt respectate, si anume Avocatul Copilului, infiintat prin Legea 9/2018, ca adjunct al Avocatului Poporului. Copiii de orice varsta sau reprezentanti ai acestora pot acum sa sesizeze incalcarea unuia sau mai multor drepturi ale minorului, iar Avocatul Copilului este obligat sa solutioneze orice sesizare.

Solicitam autoritatilor ca la finalizarea cercetarilor sa ia masurile ce se impun pentru a preveni si combate comportamentele deviante ce ii au drept victime pe copii, pentru a asigura dezvoltarea armonioasa a acestora, intr-un cadru care le ofera siguranta necesara.

Totodata, Consiliul National al Elevilor incurajeaza copiii si reprezentantii acestora sa nu ignore incalcarile drepturilor copilului, de la cele din Legea 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului, la Statutul Elevului si pana la alte acte normative, si sa sesizeze Avocatul Copilului, autoritatile si institutiile competente si atat Consiliile Scolare, cat si Judetene, ale Elevilor ori de cate ori este necesar.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>