Published On: mar, ian. 9th, 2018

PREMIERA pentru Romania / La Braila se va construi primul feribot electric

La santierul naval Vard, de la Braila, urmeaza sa se construiasca primul feribot 100% electric. Atunci cand va fi gata feribotul are ca destinatie un operator norvegian.

Grupul norvegian Vard a castigat un contract pentru construtia unui feribot pentru masini si pasageri pentru operatorul norvegian Boreal. Acesta va fi primul feribot 100% electric construit in Romania, pe santierul Vard de la Braila, sustine economica.net.

Noul feribot de masini si pasageri va fi complet electric si este special conceput pentru operatiuni in fiordurile norvegiene. Feribotul, conceput de Multi Maritime, va avea o lungime de 74 de metri si o capacitate totala de pana la 60 de masini, 199 pasageri si echipaj.

“Asteptam cu nerabdare sa construim feribotul electric, in care sa putem folosi expertiza noastra insemnata in tehnologia bateriilor pentru nave eficiente si ecologice”, spune Roy Reite, CEO Vard.

Corpul navei va fi construit la santierul Vard de la Braila, iar livrarea feribotului este programata de la santierul Vard Brevik in Norvegia in cel de-al treilea trimestru din 2019. Feribotul va incepe operatiunile in Norvegia din ianuarie 2020 si va circula pe curta Kvanndal-Utne, de pe coasta de vest a Norvegiei, acolo unde Boreal a primit un contract pe noua ani de la Guvernul norvegian.

Norvegienii de la Vard au noua facilitati de productie, cinci in Norvegia, doua in Romania, la Braila si Tulcea, si cate una in Brazilia si Vietnam. Compania este unul dintre principalii constructori la nivel mondial de nave specializate si are circa 9.000 de angajati.

Vard Braila avea la sfarsitul lui 2016 aproape 1.400 de angajati si o cifra de afaceri de 171 milioane de lei si o pierdere de 17 milioane de lei.

Cea mai mare comanda din ultimii 15 ani pentru santierul din Braila a fost anuntata in toamna lui 2016, atunci cand compania a anuntat o comanda: opt nave dintr-un total de 18 pe care Vard urmeaza sa le livreze. Cele opt nave sunt concepute pentru transportul de module preasamblate si turbine de gaz pentru campurile petroliere din Kazakhstan si vor fi operate de firma Topaz Energy and Marine si de partenerii acesteia, companiile Kazmortransflot, Blue Water Shipping si Tengizcherroil.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>