Published On: mar, ian. 23rd, 2018

Otrava din farfuriile romanilor / Romanii consuma carnati cu solutie de dezghetat

O analiza recenta a Asociatiei Protectia Consumatorilor pe 116 tipuri de carnati scoate la iveala detalii socante. Mai mult de 84% dintre probele analizate au in compozitie nitrit de sodiu si chiar solutie de dezghetat drumuri. Mai mult, la peste 88% dintre carnatii afumati analizati a reiesit ca gustul de afumat este creat artifical, cu fum lichid sau cu aroma de fum. Totodata, carnatii de casa contin 8 tipuri de substante chimice, iar la 55% din carnatii membrana folosita este artificiala, adica realizata din celuloza, guma de guar, lactat de calciu, clorura de calciu, colagen de vita si coloranti. Iar lista neregulilor continua: au continut ridicat de apa dar si coloranti obtinuti din insecte.

“Carnatii din oferta actuala mai sunt suspectati de tehnici de mascare a unei calitati indoielnice: se foloseste carne separata mecanic fara sa fie remarcat acest lucru, desi normele impun producatorilor rigori in aceasta privinta. Carnatii din oferta comuna au putina carne (30-40%) si multe ingrediente, precizate sau ascunse: subproduse de abator, apa, soia, numerosi aditivi care au rosturile lor: sa coloreze, sa mentina culoarea si aspectul turgescent (umflat) cat mai mult timp, sa previna procesul de oxidare a compozitiei, sa inhibe procesele de degradare, sa creeze si sa mentina gust si aroma placute etc., numiti cu termeni de specialitate: polifosfati, sulfiti, nitrati, antioxidanti, glutamati  s.a.m.d.

Ca si in cazul altor produse alimentare, consumatorii trebuie sa fie atenti la cumpararea acestor produse, care au uneori actiuni violente asupra sanatatii, ca urmare a unor trasaturi specifice: tocatura trasa in membrane este un mediu prielnic pentru dezvoltare de bacterii periculoase atunci cand conditiile de igiena in fazele de productie-manipulare-transport-pastrare sunt necorespunzatoare; chiar natura materiilor prime (amestecul de carne si celelalte ingrediente, membranele) prezinta  riscul purtarii unor germeni periculosi inca din faza pregatirii pentru prelucrare”, a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru – ASE Bucuresti, citat de activenews.ro.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>