Published On: mie, ian. 3rd, 2018

Noul an aduce noi taxe / Cum va fi calculata noua taxa auto si cand va intra in vigoare

Statul nu a inceput inca sa restituie timbrul de mediu – taxa declarata ilegala de autoritatile europene, dar va introduce o alta. Asta, dupa ce Guvernul a eliminat timbrul de mediu pentru autovehicule – parte a celor 102 taxe nefiscale care au fost desfiintate de la 1 februarie 2017. Autoritatile vor astfel sa descurajeze importurile de masini second hand care, anul trecut, au atins niveluri-record, scrie Reporterntv.ro.

Concret, noua taxa auto va fi aplicata tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent daca au platit sau nu timbrul de mediu sau orice alta taxa auto, aceasta urmând sa fie calculata in functie de gradul de poluare al masinii. Astfel, noul bir poate ajunge si la 200 de euro pe an. Cel mai putin vor plati titularii de masini care indeplinesc normele de poluare 5 si 6, respectiv 50 de euro.

Noua formula de calcul va fi facuta publica in primavara, dar exista surse care sustin ca va fi platita anual, dupa modelul Germaniei sau Portugaliei, si va lua in calcul trei variabile: capacitatea cilindrica pentru care deja se plateste un impozit, norma de poluare a fiecarei masini si emisiile de CO2 produse.

Deocamdata, autoritatile fac ultimele pregatiri pentru a introduce noua taxa. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) s-a apucat deja sa inventarieze emisiile de dioxid de carbon generate de autovehiculele inmatriculate in anul 2017.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>