Published On: lun, ian. 22nd, 2018

Euro a inceput urcusul spre 4,7 lei

Haosul existent in actul de guvernare a subrezit evolutia leului din perioada analizata, euro reusind in doar cinci zile sa atinga doua noi maxime istorice.

Observand luptele interne din cadrul PSD, speculatorii au coborat euro la debutul intervalului la 3,6256 lei, minim al ultimelor cinci saptamani. A doua zi, odata cu inlaturarea lui Mihai Tudose, media a sarit la 4,6599 lei.

Au urmat doua sedinte mai calme, la care a contribuit alegerea unui nou premier si acceptarea nominalizarii de catre presedintele Iohannis, insa la finalul perioadei, pe fondul cresterii aversiunii fata de risc pe plan regional, moneda unica a atins un nou maxim istoric de 4,6614 lei.

Tranzactiile din ultima sedinta a intervalului s-au realizat intre 4,652 si 4,664 lei, cu inchiderea la 4,658 – 4,661 lei, semn ca euro isi pregateste parcursul pentru atingerea cotei de la 4,7 lei, pe fondul turbulentelor politice, dar si in contextul in care balanta comerciala si cea de plati inregistreaza deficite tot mai mari.

Guvernatorul BNR a repetat in ultimele luni ideea ca leul va avea o evolutie mult mai volatila cu o tendinta de depreciere, in conditiile in care atentia va fi indreptata, mai ales, catre piata monetara.

In opinia lui Liviu Voinea, viceguvernator BNR, limitarea volatilitatii dobanzilor la lei ar putea sa insemne o fluctuatie mai mare a cursului leu/euro, care nu va insemna „o strada cu un singur sens, adica o sa vedem numai o depreciere a cursului".

Cursul dolarului american a coborat la inceputul perioadei la 3,7686 lei, minimul ultimilor mai bine de trei ani. Dupa o crestere la 3,8182 lei intervalul s-a incheiat la 3,7984 lei, cand cotatiile au fluctuat intre 3,791 si 3,815 lei.

Moneda elvetiana a fluctuat pe pietele internationale intre 1,171 si 1,182 franci/euro, iar media s-a miscat intre 3,9178 si 3,9727 lei, curs stabilit la finalul perioadei.

Miscarea ascendenta a pretului banilor in piata monetara s-a temperat, astfel ca indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a incheiat perioada la 1,99% iar cel la sase luni la 2,23%.

Perechea euro/dolar a crescut la jumatatea perioadei la 1,2323 dolari, maxim al al ultimilor trei ani, investitorii anticipand sfarsitul politicii monetare acomodative in zona euro, dupa ce mai multi oficiali ai BCE au afirmat ca este necesara incheierea programului de achizitii de active,

La finalul perioadei, tranzactiile pe pietele internationale s-au realizat intre 1,2215 si 1,2296 dolari, cu pietele americane inchizandu-se la 1,2223 dolari, chair daca Casa Alba a intrat in blocaj, dupa ce republicanii si democratii din Senatul SUA nu au ajuns la un acord privind finantarea pe termen scurt a operatiunilor Executivului.

Temerile investitorilor legate de perspectiva de inasprire a reglementarilor la nivel global au provocat scaderea bitcoin, la jumatatea perioadei, la aproape 10.000 de dolari, conform Bloomberg, dupa ce in preajma Craciunului era testat pragul de 20.000 de dolari. La finalul intervalului valoarea cripto-monedei se situa la 11.489,48 dolari.

Analiza cuprinde perioada 15 – 19 ianuarie 2018​

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>