Published On: mar, ian. 23rd, 2018

Datele de pe hartie claseaza Braila la mijlocul topului national privind criminalitatea / Realitatea cu care se confrunta brailenii este alta

Romania este o tara care se confrunta de multi cu o rata a criminalitatii ridicata. Totusi, potrivit datelor de la Institutului National de Statistica (INS) rata criminalitatii s-a redus la mai bine de jumatate din valoarea maxima inregistrata la sfarsitul anilor ’90. Factorii socio-economici au influentat puternic evolutia ratei criminalitatii din Romania.

Potrivit Cotidianul.ro, rata criminalitatii reprezinta numarul persoanelor condamnate definitiv la 100.000 de locuitori. Daca in 1998 lider in topul criminalitatii era judetul Mehedinti, in 2016 primul loc a fost ocupat de Tulcea. Dupa douazeci de ani, harta criminalitatii arata radical diferit, polii criminalitatii concentrandu-se in sudul si estul tarii. Transilvania si-a mentinut evolutia echilibrata a ratei criminalitatii, mentinandu-se de-a lungul a doua decenii in topul cu cea mai mica rata a criminalitatii.

In estul tarii sunt cateva judete care atrag atentia prin cresterea ­accelerata a ratei criminalitatii: Vaslui, Vrancea, Braila si Tulcea, care ocupa si locul intai in clasamentul national in 2016.

Potrivit datelor de pe hartie, judetul Braila este clasat la mijlocul clasamentului in ceea ce priveste criminalitatea. Totusi, trebuie sa recunoastem ca realitatea, in special in municipiu, este alta, brailenii cunoscand faptul ca in oras isi desfasoara activitatea multi indivizi dubiosi si cum datale folosite la realizarea clasamentului au la baza numarul persoanelor condamnate, persoanele amintite mai sus nu sunt luate in calcul pentru ca multe nu au fost condamnate.

Rata criminalitatii in judetul Braila a avut un parcurs constant, pozitionand judetul la jumatatea clasamentului national privind rata criminalitatii. Exceptie constituie perioada dintre 2007 si 2012, cand Braila a fost in fruntea clasamentului, cu o rata a criminalitatii intre 350 si 400 de condamnari la 100.000 de locuitori. Cu toate acestea, din 2012 incoace, rata criminalitatii este intr-o usoara scadere. In anul 2016 rata criminalitatii a scazut la mai mult de jumatate fata de valoarea maxima istorica atinsa de acest judet, inregistrandu-se 116 condamnari la 100.000 de locuitori.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>