Published On: mie, dec. 13th, 2017

Scumpirea oualor si untului, in vizorul Consiliului Concurentei / Presedintele Consiliului Concurentei: “Nu exludem faptul ca pot fi comportamente incorecte, ilegale”

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a anuntat oficial ca investigheaza scumpirile abrupte ale oualor si untului.Acesta a subliniat ca aprecierea monedei euro si scumpirea carburantului pot explica doar partial fenomenul si este posibil ca unii comercianti sa dea dovada de comportament ilegal.

Bogdan Chiritoiu i-a raspuns si ministrului Agriculturii care l-a numit “un paun intre gaini”. “Sunt doar un functionar cenusiu”. Un functionar care a fost decorat miercuri la Cotroceni, pentru activitatea sa.

”Ouale au o evolutie extraordinara diferita, cresterea asta de 3% pentru produsele alimentare este explicata de evolutiile macroeconomice. Una e 3%, asta e 50%. Nu exludem faptul ca pot fi comportamente incorecte, ilegale”, a transmis Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, care i-a explicat astfel Ministrului Agriculturii ca ancheta va fi una complexa.

Dincolo de zarva, preturile au crescut brusc intai la producator si apoi la raft. Daca in vara costul de productie pentru un ou era de sub 20 de bani, acum a urcat la 36 de bani, potrivit Ministerului Agriculturii. Aici sunt incluse ambalarea, etichetarea si transportul. Fermierul adauga apoi profitul lui si TVA pana la 45-50 de bani. La raft, insa, ouale trec de 80 de bani.

Producatorii spun ca cel mai probabil ei vor scadea preturile in urmatoarele luni, atunci cand si in restul Europei va creste productia. Ramane de vazut insa daca asta se va vedea si la raft.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>