Published On: lun, dec. 11th, 2017

Romania, Bulgaria, Serbia si Grecia isi continua cooperarea regionala la nivel inalt, urmand ca intalnirea viitoare sa aiba loc in Bucuresti

Premierul Mihai Tudose a participat in perioada 8 – 9 decembrie la a doua intalnire cvadrilaterala Romania – Bulgaria – Serbia – Grecia. La reuniunea desfasurata la Belgrad au participat presedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, premierul Greciei, Alexis Tsipras, si premierul Bulgariei, Boiko Borisov.

Subiectele abordate de oficialii din cele patru tari au vizat, in primul rand, cooperarea regionala, din perspectiva intereselor comune de asigurare a prosperitatii si securitatii. In acest sens, discutiile au vizat cooperarea pe proiecte de infrastructura de transporturi si energetica, dar si proiecte pentru valorificarea potentialului de dezvoltare economica existent. Un loc important, in cadrul convorbirilor, l-au ocupat subiectele de  politica regionala, subliniindu-se sprijinul si interesul comun pentru inaintarea Serbiei pe drumul european.

“Granitele Serbiei cu UE sunt reprezentate de noi: de Grecia, de Bulgaria, de Romania. Integrarea Serbiei se face prin infrastructura comuna, prin schimburile culturale, prin studentii sarbi care invata la Timisoara, prin constructia de drumuri, de autostrazi, de infrastructura energetica, de infrastructura de IT, apoi aderarea efectiva ramane doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei tari ale UE prezente aici sa sprijinim cat putem Serbia. Poate nu <<sprijinit>> e cuvantul, ci de a-i usura si de a-i facilita, atat pe presedintia bulgara, cat si apoi, in 2019, pe presedintia romana, tot ceea ce inseamna ajutor si indrumare pentru aceasta oficializare a statutului Serbiei fata de UE”, a declarat premierul Tudose intr-o conferinta de presa comuna, sustinuta la finalul Reuniunii cvadrilaterale .

De asemenea, seful Executivului roman a aratat ca intalnirile de acest tip reusesc sa determine gasirea unor solutii comune pentru orice tip de problema intampinata de cele patru state. In acest sens, s-a stabilit ca la aceste intalniri sa participe si ministrii de profil ai celor patru tari, in functie de problematica dezbatuta.

Premierul Mihai Tudose a anuntat, totodata, ca urmatoarea reuniune in format de patru va avea loc in luna martie, la Bucuresti.

Prima reuniune cvadrilaterala Romania – Bulgaria – Serbia – Grecia s-a desfasurat in Bulgaria, la Varna, la inceputul lunii octombrie.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>