Published On: mie, dec. 20th, 2017

Mihai Tudose: “Bugetul pe 2018 este unul al dezvoltarii, al investitiilor”

Premierul Mihai Tudose a facut o postare pe o retea de socializare in care prezinta arata bugetul pentru anul 2018 si unde se vor investi banii.

“Prezentarea bugetului anual reprezinta un moment deosebit de important pentru Romania, un moment in care sunt prezentate si prioritizate toate proiectele pentru anul urmator. In pofida tuturor criticilor, bugetul pe 2018 este un proiect al dezvoltarii, un proiect al investitiilor, dupa un an bun pentru tara noastra, iar cifrele au vorbit si vor vorbi in continuare.

Bugetul sanatatii va avea o crestere de 5,8 miliarde lei (o crestere de 17%) fata de 2017. Vom continua in 2018 masurile de crestere a veniturilor medicilor si asistentelor. Toate spitalele judetene vor avea cel putin cate un Computer Tomograf si aparat RMN, 5 centre oncologice din tara vor fi dotate cu echipamente de radioterapie. De asemenea, demaram constructiei a 3 spitale regionale la Craiova, Cluj si Iasi, iar in 2019 se va finaliza documentatia pentru celelalte 5 spitale regionale la Constanta, Braila-Galati, Timisoara, Targu-Mures si Brasov. De asemenea, prin colaborarea autoritatilor locale, s-au demarat procedurile pentru construirea unui nou spital judetean de urgenta la Sibiu.

Bugetul Educatiei se majoreaza anul viitor cu 3,8 miliarde lei ( in plus 16% fata de 2017). Pana la 1 martie vom avea o crestere de 30% a salariilor nete pentru tot personalul didactic. In plus, se vor da in folosinta 15 scoli si 20 de gradinite si se vor continua lucrarile la 63 de obiective de investitii in infrastructura din preuniversitar si universitar.

Cele mai mari plusuri se inregistreaza la nivelul investitiilor publice care vor ajunge la 38,5 miliarde lei (+42%) fata de 2017. Cateva exemple de la Ministerul Transporturilor: finalizarea autostrazii Sebes-Turda, a autostrazii Campia Turzii-Ogra-Targu Mures, demararea executiei autostrazii Ploiesti-Brasov prin intermediul Bancii Mondiale, precum si a drumului expres la nivel de autostrada Pitesti-Craiova. Pe calea ferata, va fi lansata achizitia pentru traseul Sighisoara-Coslariu-Simeria, 157 km si nu in ultimul rand demararea procedurilor pentru achizitionarea a 10 aeronave noi la Tarom.

In agricultura, bugetul alocat se va majora pana la 23,5 miliarde lei, in plus cu 23,6% fata de anul in curs.

In ceea ce priveste dezvoltarea regionala, bugetul acestui minister se majoreaza la 6,2 miliarde lei, ceea ce reprezinta 30,6% in plus fata de anul 2017.

La ministerul Economiei se va dubla pana la 356 milioane lei, din care 53 milioane lei vor fi utilizati pentru majorarea capitalului social al operatorilor economici din industria nationala de aparare.

Cresterea bugetului pentru Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat pana la 1,3 miliarde lei va asigura finantarea pentru 2018 a unui obiectiv important prevazut in Programul de Guvernare – Schema Start-up Nation.

Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste cheltuielile cu munca si protectia sociala, bugetul pentru 2018 prevede majorari substantiale. Astfel, cheltuielile de personal vor creste cu 11,6 miliarde lei, pentru a se putea asigura majorarea salariilor conform Legii Salarizarii Unitare, majorarea salariului minim net cu 9,1% si acordarea voucherelor de vacanta pentru tot personalul bugetar in valoare de 1450 lei/voucher. Privitor la pensii, se asigura finantarea cresterii punctului de pensie la 1100 lei si a pensiei minime la 640 lei, iar de la 1 iulie 2018 acestea vor intra in vigoare. Totodata, incepand cu 1 ianuarie 2018, vor creste indemnizatiile persoanelor cu dizabilitati in medie cu 30%.

Nu toate capitolele bugetare au majorari in 2018. Astfel, ordonatorii de credite ai institutiilor si autoritatilor publice vor trebui sa reduca cheltuielile cu bunurile si serviciile cu 10%, comparativ cu platile efectuate pentru 2017. Achizitia de autoturisme si mobilier a fost restrictionata.

In urma realizarilor din acest prim an de guvernare, va prezint evolutia catorva alocari financiare in domenii prioritare, pentru a nu fi criticati degeaba.

· La SANATATE, avem alocati 40,3 miliarde lei, cu 5,8 miliarde lei mai mult fata de 2017 si cu peste 10 miliarde lei mai mult fata de 2016;

· La EDUCATIE avem 27,8 miliarde lei, cu 3,75 miliarde lei mai mult fata de anul 2017 si cu 6,15 miliarde lei mai mult fata de 2016;

· Pentru APARARE avem alocati 18,1 miliarde lei, cu aproape 1,8 miliarde lei mai mult fata de 2017 si cu 7,4 miliarde lei mai mult fata de anul 2016;

Avem un buget care ne da sperante ca toate aceste obiective vor fi indeplinite, iar impreuna vom reusi sa facem o tara mai buna si un trai mai bun pentru romani. Aceasta este misiunea mea, a Guvernului si a colegilor din actul guvernamental”a scris Tudose.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>